Mozgalmas, de Orbán nélküli nyitóülés várható az Európai Parlamentben

Kedden tartják az Európai Parlament (EP) képviselőinek első ülését a június 9-i választások óta, amelyen Orbán Viktor nem vesz részt, és ahol többek között az EP elnökéről és az Európai Bizottság elnökéről is szavaznak.

Az Európai Parlament képviselői kedden ülnek össze először a június 9-i választások óta, és bár általában két plenáris ülés is szokott lenni az augusztusi nyári szünet előtt, a későre húzódó választások miatt most egybe kell sűríteni a programot. Ez az első ülés azóta is, hogy Magyarország átvette az uniós Tanács vezetését, de Orbán Viktor nem fog felszólalni, ami a sűrű program mellett azzal is összefügghet, hogy a liberálisok szerint összemosta az elnökséget a békemissziójával.

Az ülés az EP elnökének megválasztásával kezdődik, ahol Roberta Metsola, a jobbközép Európai Néppártból valószínűleg folytatni fogja a 2022-ben megkezdett elnökségét. A csütörtöki szavazás az Európai Bizottság elnökéről szoros lehet, Ursula von der Leyen ellenére is, aki a legnagyobb frakciót adó Európai Néppárt csúcsjelöltje volt, és a tagállami vezetők ismét őt jelölték az uniós kvázikormány élére.

A nagykoalíciónak a legutóbbi frissített adatok alapján 401 képviselője van, de a szűk többség miatt számolni kell az esetleges hiányzókkal és átszavazókkal. Von der Leyen még kedden is győzködi a frakciókat, amelyek már előre összeszedték a követeléseiket, de ezek több ponton ütköznek egymással.

A bizottsági elnöknek még mindig van néhány lehetősége, például megpróbálhatja áttolni a döntést a három frakció támogatásával. Von der Leyennek házon belül is vannak ellenzői, például a francia Köztársaságiak már korábban elítélték a „technokrata” kormányzását.

Az Európai Bizottságba a tagállamok jelölnek biztosokat, és az elnök dönti el, ki milyen területet kap. Az EP-n belül kisebb szakbizottságokba is beülhetnek a képviselők, és ezek elnökeiről, valamint alelnökeiről csak a jövő héten döntenek.

Az EP 14 alelnökéről és az adminisztratív feladatokért felelős öt quaestorról is dönt a nyitóülésen. Itt derül ki, sikerül-e a Patrióták Európáért (PfE) frakciónak, amely a harmadik legnagyobb frakció, kitörnie a karanténból.

Várhatóan Ukrajna ügyében lesz az egyetlen olyan szavazás, ami nem tisztségekről vagy az EP belső ügyeiről szól, és az első jelzése lehet annak, mennyire tud a PfE egységet mutatni. Az Európai Parlament ülésének végleges napirendje még változhat.