Mérgező anyagok a Shein és Temu termékeiben

A dél-koreai hatóságok által végzett vizsgálatok során a Shein és Temu online áruházak termékeiben a megengedettnél sokkal több mérgező anyagot találtak.

A szöuli hatóságok által elvégzett ellenőrzések során a Shein, Temu és AliExpress kínai e-kereskedelmi platformok 144 termékét vizsgálták meg, és több esetben is túllépték a biztonsági előírásokban meghatározott határértékeket. Egy Sheinről rendelt cipőben például 229-szer több ftalátot találtak, mint amennyi megengedett volna, ami a műanyagok rugalmasságának növelésére szolgál, de csökkentheti a spermaszámot, meddőséget vagy koraszülést okozhat, és a Nemzetközi Rákkutató Intézet rákkeltőként tartja számon.

A Shein további termékeiben is problémás anyagokat mutattak ki: sapkákban a megengedett formaldehid-mennyiség kétszeresét, míg körömlakkokban az elfogadhatónál 3,6-szor több dioxánt és 1,4-szer sűrűbb metanolt találtak, amelyek szintén rákkeltő hatásúak lehetnek és májmérgezést okozhatnak. A cég a hírügynökség megkeresésére reagálva kijelentette, hogy szorosan együttműködnek a nemzetközi ügynökségekkel a biztonsági tesztek során, és elvárják beszállítóiktól, hogy megfeleljenek az előírt ellenőrzéseknek és szabványoknak.

A Temu esetében egy szandál talpbetétjében találtak a megengedettnél 11-szer több ólmot. A cég a jelentés kézhezvétele után azonnal belső vizsgálatot indított, eltávolította a problémás termékeket a kínálatból, és ígéretet tett arra, hogy továbbfejlesztik a kereskedők partnereknek szóló biztonsági útmutatást, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő ismét. A szöuli hatóságok szerint ezek a mérgező anyagok hatással lehetnek a reproduktív funkciókra, és rákkeltők is lehetnek. Az ellenőrzések fontosságát növeli, hogy világszerte egyre többen vásárolnak ezektől a cégektől, és az Európai Unióban is hetente ellenőrzik az online platformok által értékesített árucikkeket.

Áprilisban az Európai Unió felvette a Sheint azon digitális cégek listájára, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy szigorúbb biztonsági szabályok hatálya alá kerüljenek – beleértve a vásárlók védelmét szolgáló intézkedéseket a nem biztonságos termékekkel szemben.