Athéntól északkeletre megfékezték a pusztító erdőtüzet

Sikerült megfékezni a hatalmas erdőtüzet, amely három nap óta tombolt Athéntól északkeletre, de a hatóságok a hőség, a szárazság és az erős szél miatt csütörtökig fokozott készültségben maradnak.

A görög hatóságok tájékoztatása szerint a legtöbb területen már sikerült megfékezni a lángokat, de a tűzoltóság szóvivője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy 530 tűzoltó 145 járművel még mindig a helyszínen van. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát aktiválták, és 300 tűzoltó, helikopterek, tűzoltóautók és tartálykocsik érkeztek több európai országból, de egyelőre nem vezényelték ki őket a terepre az Athén körüli régióban, Attikában.

A vasárnap keletkezett tüzet valószínűleg egy meghibásodott villanyvezeték okozhatta, a Kathimerini görög napilap a nyomozás eddigi eredményére hivatkozva írta meg ezt. A tűz terjedésének gyorsaságát a lakosság hitetlenkedve fogadta, egy helyi lakos szerint „olyan volt, mint egy atombomba”.

A Kopernikusz európai éghajlatváltozás-figyelő szolgálat szerint a héten több mint 100 km²-nyi terület perzselődött fel. A görög katasztrófavédelem megerősítette ezt az adatot, de egyelőre nem tudják, hány ember veszítette el otthonát, vállalkozását vagy gazdaságát. Több tucatnyi települést, amelyek lakóit már korábban biztonságba helyezték, most hamu borít, és a kárfelmérés megkezdődött. A belügyminisztérium 4,7 millió eurónyi kártérítés szétosztásáról döntött az érintett nyolc településen.

Vaszílisz Kikíliasz, az éghajlati válság és polgári védelem minisztere a közösségi médiában válaszolt a tűzoltók kiérkezési idejét bírálóknak egy videóval, amelyen látható, hogy az első riasztás után négy perccel egy tűzoltó helikopter érkezik a helyszínre. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök vasárnap szabadságát megszakítva visszatért Athénba, és a kedd esti rendkívüli kormányülésen kiemelte, hogy „Minden évben próbálunk jobban felkészülni, de a körülmények sajnos egyre nehezebbé válnak”.

Ellenzéki politikusok a létszámban, felszerelésben és az összehangolt munkában megmutatkozó hiányosságokat bírálták, amelyek szerintük a megelőzés mellett a tűzoltásra is hatással voltak. Kedd este mintegy kétszáz ember gyűlt össze a görög parlament épülete előtti tiltakozásra, és „bűncselekmény elkövetésével” vádolták a kormányt.

A tűzoltók heroikus küzdelmének és az időjárási viszonyok javulásának köszönhetően szerdára sikerült megfékezni az Athén külvárosában tomboló erdőtüzet. A természeti katasztrófában legkevesebb egy ember életét vesztette, és számos településen evakuálni kellett a lakosokat.

A mentésben résztvevő tűzoltók a hírek alapján néhány nap alatt teljesen elkészültek az erejükkel, mert ugyan ez az elmúlt hat év legsúlyosabb futótüze, már nyár eleje óta folyamatosan munkát adtak nekik az országszerte kipattanó tüzek. Két tűzoltót égési sérülésekkel kellett ellátni hétfőn.

A legfrissebb hivatalos információk szerint 18 ember került eddig kórházba a tűz következtében, főleg füstmérgezés miatt kellett őket ellátni. Az eddigi egyetlen halálos áldozat egy 63 éves, kétgyermekes nő, akinek a holttestét egy leégett üzletben találták meg Vrilissia településén, Athéntól északra.

A kormány szerint a tűz a legelején leküzdhetetlen volt, és a reagálás gyorsasága ellenére, amennyiben szélsőséges körülmények uralkodnak, akkor a probléma leküzdhetetlenné válik. A mentőakcióban eddig már 700 tűzoltót, 199 tűzoltójárművet és 35 vízibombázó repülőgépet vetettek be.

Legutóbb 2018-ban volt a mostanihoz hasonló méretű tűz a görög főváros környékén, akkor az Athéntól keletre lévő Mati városában ejtették foglyul a lángok a lakosokat. Akkor több mint száz ember meghalt, többen vízbe fulladtak, amikor a tengerbe futottak. Emlékezetes, hogy tavaly is számos népszerű görög nyaralóhelyen pusztítottak súlyos tüzek.