Imane Helif zaklatási ügye: Elon Musk és J.K. Rowling is érintett

Az algériai bokszoló, Imane Helif, akit online zaklatás ért, feljelentést tett Párizsban, melyben Elon Musk és J.K. Rowling neve is szerepel. A feljelentés az X (korábban Twitter) közösségi média-platform ellen is irányul, és Donald Trump posztjait is megvizsgálhatják.

Imane Helif, az algériai bokszoló, aki az olimpia alatt aranyérmet szerzett, feljelentést tett az őt ért online zaklatás miatt. A feljelentést ismeretlen személyek ellen nyújtották be, hogy az ügyészség szabadon nyomozhasson az ügyben, beleértve azokat is, akik álnéven írtak gyűlöletkeltő üzeneteket. A periratban azonban név szerint is említik Elon Muskot, az X tulajdonosát és J.K. Rowlingot, a Harry Potter könyvek szerzőjét, valamint Donald Trump posztjait is vizsgálat alá vonhatják.

A Variety-nek nyilatkozó Helif ügyvédje, Nabil Boudi megerősítette, hogy a pert az X ellen indították, ami nem Musk közösségi platformjára utal, hanem az ismeretlen személyek elleni feljelentésre. Rowling egy olyan képet osztott meg, amelyen Helif és első olimpiai ellenfele, Angela Carini látható, aki a mérkőzést 46 másodperc után feladta. Az írónő a képhez azt fűzte hozzá, hogy egy férfi vigyorog, aki élvezi egy nő szorongását, akit épp fejbe vert. Musk pedig egy képet osztott meg Cariniről, amelyhez azt írta, hogy "a férfiaknak nincs helye a női sportban", és ezt teljes mértékben támogatta.

A párizsi ügyészség megerősítette, hogy megkapta Helif panaszát, és vizsgálatot indítottak többek között a nemi hovatartozás miatti online és nyilvános zaklatás, a diszkriminációra való nyilvános felbujtás és a származás miatti nyilvános zaklatás vádpontjaiban. Boudi ügyvéd szerint a feljelentés nem csak a megnevezett személyeket érinti, és nem csak Franciaországra, hanem akár a tengeren túlra is kiterjedhet. Hozzátette, hogy a pert az egyes, Helifet sértő bejegyzések szerzői ellen indították, nem pedig a közösségimédia-platformok ellen, bár az X-et is megnevezik a keresetben, mivel a platformok szabályozása a törvényhozók feladata.

Helif a folyamatos támadások ellenére csak egyetlen interjút adott, ahol nem válaszolt a nemével kapcsolatos kérdésekre, csupán arra kérte az embereket, hogy tartsák tiszteletben az olimpiai alapelveket és chartát, és fejezzék be a zaklatást. Az ügyvéd szerint az internetes zaklatást ma már sokkal komolyabban kezelik a bíróságok, mint korábban, és akár börtönbüntetést is kiszabhatnak miatta.

Imane Helif egyike volt annak a két női bokszolónak, akiket az IBA nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról. A hivatalos orvosi állásfoglalást senki sem látta, csak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke hivatkozott rá, és hivatalosan annyit közöltek a tesztekről, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak. Az olimpiát és a világsajtót is felkavaró ügy hosszú ideig húzódott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint hibásak voltak az Imane Helifen végzett tesztek.

Helif végül olimpiai bajnok lett, és azt mondta, minden joga megvolt arra, hogy ebben a számban induljon az olimpián, és arról beszélt, sikerült megvédenie a becsületét. Eredmények és pontos tények nélkül lehetetlen biztosat állítani Helif ügyéről, de amit lehetett, azt ebben a cikkünkben szedtük össze.