A Sziget Fesztivál után maradt sátrak új életre kelnek

Több mint kétezer hátrahagyott felszerelést, többek között sátrakat, hálózsákokat és kempingszékeket gyűjtött össze a Máltai Szeretetszolgálat a 2024-es Sziget Fesztivál zárása után, melyek nagy része gyerektáborok és hajléktalan emberek számára kerül felhasználásra.

Idén hetedik alkalommal vállalt fontos szerepet a Máltai Szeretetszolgálat a Sziget Fesztivál ökolábnyomának csökkentésében, kiemelt partnerként. A fesztiválozók a rendezvény során adományponton hagyhatták hátra feleslegessé vált sátraikat, matracaikat és egyéb kempingfelszereléseiket. A fesztivál végeztével a Máltai Szeretetszolgálat 120 önkéntese és meghívott civil szervezetek átfésülték a Hajógyári-szigetet, hogy a jó állapotban lévő eszközöket összegyűjtsék.

Az összegyűjtött tárgyak között 300 sátor, 300 matrac, 170 polifoam, 180 hálózsák, 280 takaró, 320 párna, 240 törölköző, 400 kempingszék, 15 asztal és 30 ponyva volt, melyeket a szervezet 7,5 tonnás teherautója és nyolc dobozos furgonja szállított el. Ezek a tárgyak nemcsak a gyerektáborokban hasznosulnak majd, hanem a hajléktalan emberek ellátásában is nagy segítséget jelentenek, hiszen a takarók és hálózsákok télen életmentőek lehetnek.

A Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője, Szentkereszty Tamás elmondta, hogy évről évre bővül az újrahasznosítható tárgyak köre. Az eldobált repoharakat is begyűjtik, melyeket a Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központban, pályázati úton beszerzett ipari mosogatógép segítségével tisztítanak meg, hogy eldobható papír- vagy műanyag poharak helyett használják őket.

Az idei év újdonsága, hogy a jó állapotú felszerelések mellett mintegy 150 sérült, szakadt sátrat és matracot is összegyűjtöttek, melyeket a Sziget Fesztivál egy másik partnere fog újrahasznosítani. Ezekből hátizsákokat és övtáskákat készítenek, amelyeket a következő év fesztiváljának ajándékboltjában lehet majd megvásárolni. A Máltai Szeretetszolgálat tevékenységével így nemcsak a rászorulóknak nyújt segítséget, hanem a körforgásos gazdaságra való átállásban is támogatja a fesztivál szervezőit.