Megdőlt a melegrekord: Baján 40,4 fokot mértek

Szerdán ismét történelmi melegrekord dőlt meg Magyarországon, Baján a hőmérséklet elérte a 40,4 fokot, ami 0,7 fokkal magasabb az eddigi csúcsnál.

A déli országrészben szerdán is 40 fok fölé kúszott a hőmérséklet, így sorozatban a második napon dőlt meg az országos melegrekord. A HungaroMet előzetes adatai szerint Baján a Csillagvizsgálónál mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 40,4 fokot. Ez az érték 0,7 fokkal haladja meg az 1957-ben, Ásotthalmon regisztrált 39,7 fokos rekordot.

A keddi napon Kelebián mért 40,7 fokos rekordot követően, az Időkép szerint a nemhivatalos mérőhálózat Mohácson és Zákányszéken is 41 fokot jelzett, azonban ezek az adatok még nem hivatalosak. Csütörtökön viszont már nem valószínű, hogy ismét rekord dőlne meg, hiszen a csúcs jelenleg 41,5 fok.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan korábban elrendelt hőségriasztását szerda 00:00 órától harmadfokúra emelte, és 2024. augusztus 18-án (vasárnap) 24:00 óráig meghosszabbította. Felhívták a figyelmet, hogy a folyamatos melegben fokozódik szervezetünk terhelése, és több tényező is befolyásolja testünk hőszabályozó képességét, ezért fontos, hogy az átlagosnál is melegebb napokon a lehető legelővigyázatosabbak legyünk.

A hőség a következő napokban is marad, csak lokális záporok, zivatarok nyújthatnak átmeneti felfrissülést. Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.) érdemes a megadott linken tájékozódni.