Ukrán előrenyomulás Kurszk megyében

Ukrán csapatok bevonultak az oroszországi Kurszk megyébe, elfoglalva körülbelül 1000 négyzetkilométernyi területet, több kisvárost és falut is maguk mögött hagyva.

Az ukrán erők váratlan előretörése jelentős nyomást helyezett az orosz védelmi vonalakra, és zavart okozott az orosz tervekben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy ukrán reguláris erők hadműveleteket folytatnak Oroszország területén, ami a Donbaszban lévő helyzet enyhítését és az orosz erők megosztását célozza. A területfoglalás mélysége 27-35 kilométer között van, és az orosz védőerők mögött is jelen vannak ukrán csapatok.

Oroszország válaszul csapatokat helyez át a Kalinyingrádi területről a Kurszk megyébe, hogy megvédjék a területet az ukrán támadásokkal szemben. Litvánia védelmi minisztere szerint jelentős csapatmozgásokat észleltek az európai enklávéból. Zelenszkij elnök találkozott a litván miniszterrel, hogy megvitassák Ukrajna védelmi igényeit és az ipar fejlesztését.

Az ukrán erők 74 települést vontak ellenőrzésük alá a Kurszk megyében, és folytatják a stabilizáló erőfeszítéseket és a katonai előrenyomulást. Az oroszok szerint azonban csak 28 település került ukrán kézre. Az ukrán offenzíva következtében legalább 130 000 ember kényszerült elhagyni a határterületet. Az előrenyomulás meglepetést okozott mindkét fél számára, és a helyzet kimenetele továbbra is bizonytalan. Az ukrán támadások megzavarták az orosz ellátási vonalakat és megakadályozták további orosz erők mozgását a Donyecki régióba. Az ukrán erők továbbra is jelentős kockázatokkal néznek szembe, és nem világos, meddig tudják fenntartani előnyüket. A helyzet aggodalmat keltett, és szoros nemzetközi figyelemmel kísérik, beleértve az Egyesült Államokat is.

Az ukrán műveletek sikerét hónapok múlva lehet majd értékelni. A konfliktus dinamikájának változása miatt mindkét fél stratégiáját igazítja a régióban kialakuló helyzethez.

Újabb orosz megyében, a belgorodi régióban is szükségállapotot rendeltek el az ukrán villámtámadás miatt. A támadásban mintegy 10 ezer jól képzett és felszerelt ukrán katona vesz részt, pontos és folyamatos légvédelmi és tüzérségi támogatással. Az ukrán haderő parancsnoka, Olekszandr Szirszki szerint további 2 kilométerrel nyomultak beljebb az orosz területeken. Egy orosz Szu-34-es vadászbombázót is lelőttek.

Az orosz Védelmi Minisztérium szerint a légvédelmi rendszer éjszaka 117 Ukrajnából indított drónt és rakétát lőtt le. A dróntámadás érintette a kurszki, a brjanszki, a belgorodi és a nyizsnij novgorodi régiót, illetve megtámadták az ukrán határtól 700 kilométerre fekvő Kulebakszkij térségét is.

Az orosz állami propaganda lekicsinyli a kurszki behatolást, de Dmitrij Oreskin orosz politikai elemző szerint ez az első szárazföldi invázió orosz területen egy idegen hatalom által a második világháború óta. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek komoly következményekkel kell szembenéznie, és a Kremlnek szembe kell néznie azzal a váddal, hogy kudarcot vallott a határ védelmében. Az ukrán fegyveres erők által végrehajtott hadművelet a Kremlnek a legsúlyosabb csapásnak tűnik Jevgenyij Prigozsin hadvezér tavaly nyári felkelése óta. Az orosz elnöknek valószínűleg jelentős tartalékokat kell majd a térségbe küldenie. Eddig 121 ezer embert evakuáltak, ugyanakkor a hatóságok 180 ezer ember evakuálását tervezik még a jövőben.

Több mint száz orosz katonát fogott el az ukrán hadsereg Kurszkban, és az ukrán vezérkar beszámolt arról, hogy a Kurszki területen az ukrán csapatok megsemmisítettek egy orosz Szu-34-es nehéz vadászbombázó repülőgépet. Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) közölték, hogy a fegyveres erők - benne a légierő és a különleges erők - a katonai hírszerzés több egységével együttműködve a háború kezdete óta az eddigi legnagyobb csapássorozatot mérték szerdára virradóan oroszországi katonai repülőterekre. Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szerint az ütközőövezet létrehozása a kurszki régió területén olyan lépés, amely megvédi az orosz határ menti ukrajnai településeket a mindennapos orosz támadásoktól.

(Borítókép: Egy férfi nézi a rakétatámadás maradványait az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én. Fotó: Anatolij Zhdanov / Reuters)