Nagy lisztáremelés várható Magyarországon

A magyarországi búzatermés minősége jelentősen romlott, ami miatt a termelői árak emelkedtek, és a malomipari cégek részéről akár 10 százalékos lisztáremelés is várható szeptembertől.

A búzatermés mennyisége nem okoz gondot, azonban a beltartalmi problémák miatt csupán a betakarított mennyiség 20-25 százaléka minősül jó minőségűnek, ami jelentős csökkenés a korábbi évek 65 százalékos arányához képest. A jó minőségű búza ára emiatt már megugrott, egy hónappal ezelőtt még tonnánként 70 ezer forintért lehetett eladni, mostanra azonban ez az ár 80 ezer forint körülire emelkedett.

A magasabb árak következtében a malomipari cégek kénytelenek lesznek szeptember elejétől emelni átadási áraikat, amelynek mértéke várhatóan 10 százalék körüli lesz. Ez kilónként nagyjából 15 forinttal növeli a liszt árát. A drágulás oka a malomipar működőképességének fenntartása és a szükséges fejlesztések, és már egy-két cég is megtette ezt a lépést.

Az idei évben az extrém időjárási viszonyok is hozzájárultak a minőségi problémákhoz. Márciusban tapasztalt nagy hőség előrehozta a szántóföldi növények fejlődését és érését, így két-három hét kimaradt az érési időszakból, ami negatívan befolyásolta a búza beltartalmát. A téli fagyokat kedvelő búza az áprilisi hideget és a május-júniusi esős időszakot sem viselte jól, ami tovább rontotta a helyzetet.

A liszt árának emelkedését a keresleti oldal is súlyosbítja, hiszen a jó minőségű búzáért több szereplő is verseng, beleértve a nagy mennyiséget igénylő malmokat, a magas fehérjetartalmat kereső takarmányfeldolgozókat és az exportőröket, akik a gyengülő német termelést is kihasználják. A takarmányfeldolgozók a 13 százalék vagy az annál magasabb fehérjetartalmú búzát szintén keresik, mivel az idén a kukoricatermés is gyenge lesz. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke szerint az áremelés évente és fejenként kenyér, sütemények, tészta és egyéb termékek formájában 80 kiló lisztet fogyasztva személyenként 1200 forint többletköltséget jelent, ami a fogyasztói árakat nézve nem jelentős pluszteher.