Két Rafale vadászgép ütközött és lezuhant Franciaország északkeleti részén

Két francia Rafale vadászgép levegőben ütközött össze és zuhant le augusztus 13-án Franciaország északkeleti részén, a Meurthe-et-Moselle megyében. A védelmi miniszter, Sébastien Lecornu megerősítette, hogy az egyik pilóta sértetlenül megmenekült, míg a másik pilóta és az oktató továbbra is eltűntnek számít.

A baleset a Saint-Dizier légi bázisról visszatérő Rafale 3/4 Aquitaine századhoz tartozó gépekkel történt, amelyek egy németországi küldetésből tértek vissza. A Rafale vadászgépek ismertek sokoldalúságukról és a francia védelmi ipar egyik legkeresettebb termékéről van szó. Franciaország több országba értékesített Rafale gépeket, és idén januárban 42 új gépre adtak le rendelést, melyeknek szállítása 2027-től kezdődik meg. Emmanuel Macron elnök arra szólította fel a védelmi gyártókat, hogy növeljék a termelést és az innovációt, különösen az európai fegyverszállítások támogatása érdekében, amelyek Ukrajnát segítik az orosz invázió ellen.

A szerencsésen kimenekült pilóta a katasztrófa előtt katapultált, és sértetlenül találtak rá. Mindhárom érintett francia állampolgár, és ellentétben a néhány híreszteléssel, nem az Ukrajnában kiképzés alatt álló pilóták közül valók, akik Franciaországban Alpha-Jet vadászgépeken tanulnak repülni egy másik légi bázison.

A baleset okát egyelőre nem tisztázták, és a keresés a másik két személy után továbbra is folyamatban van. A Meurthe-et-Moselle megyei prefektúra arról tájékoztatott, hogy a kutatást és mentést a fegyveres erők végzik, és felszólította a lakosságot, hogy kerüljék el a környéket. További tájékoztatást később adnak.