Japán miniszterelnök távozik hivatalából

Kisida Fumio japán miniszterelnök bejelentette, hogy szeptemberben távozik a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetői posztjáról, ami egyben a miniszterelnöki tisztségéről való lemondást is jelenti.

A miniszterelnök szerdai tokiói sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a közelgő pártelnökválasztáson meg kell mutatni a lakosságnak, hogy az LDP a változás korát éli, és szükség van reformokra a pártban, hogy visszanyerjék a lakosság bizalmát. Kisida Fumio úgy véli, hogy a változás iránti elkötelezettség leginkább azzal demonstrálható, ha nem jelölteti magát újra a vezetői posztra.

A 67 éves miniszterelnök, aki 2021-es kinevezése óta vezeti az országot, sikeresen kezelte a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket, azonban a magas infláció, a pártot érintő korrupciógyanús esetek, a megélhetési válság és a jen elértéktelenedése miatt a kormány népszerűsége jelentősen csökkent. Friss közvélemény-kutatások szerint a támogatottságuk már csak 15,5 százalék körül mozog.

Kisida Fumio nem nevezte meg, kit látna szívesen utódjául, de kijelentette, hogy olyan személyre van szükség, aki kész komoly tárgyalásokat folytatni a kormány népszerűségét is csorbító problémákról. Az LDP-s politikusok között voltak, akik úgy gondolták, a párt nem tudja megnyerni a soron következő választást 2025-ben, ha továbbra is Kisida Fumio a pártelnök. Lemondása azonban a párt befolyásos politikusait mégis meglepte.

Az LDP, amely 1955 óta szinte folyamatosan hatalmon van Japánban, hagyományosan úgy szervezi meg a pártvezetést, hogy a párt vezetője egyben a miniszterelnök is. Kisida Fumio hozzátette, hogy a jövő hónap végéig még teljes mértékben eleget tesz kormányfői feladatainak. Az NHK-nek nyilatkozó egyik politikus elmondta, hogy megpróbálták meggyőzni arról, hogy csak a miniszterelnöki posztról mondjon le, ám Kisida erre azt felelte, hogy ha így tenne az „felelőtlenség” lenne.

Kisida Fumio 2021-ben lett Japán miniszterelnöke, miután elődje, Szuga Josihide mindössze egy év után lemondott. Kormánya több intézkedést hozott annak érdekében, hogy ne csökkenjen tovább a születésszám Japánban, és megerősítették Japán védelmi kapacitásait is. A Kyodo japán hírügynökség emlékeztet, hogy Kisida Fumio hivatali ideje alatt kísérletet tett a japán–dél-koreai kapcsolatok helyreállítására, amelyek a második világháborús sérelmek miatt évtizedek óta nem látott szintre romlottak.