Az új kötelező egészségügyi szűrővizsgálatok és a munkáltatók terhei

A kormány által kidolgozott új népegészségügyi stratégia részeként 2025 januárjától bevezetésre kerülő kötelező egészségügyi szűrővizsgálatok nem az egyéneket, hanem a munkáltatókat terhelnék. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerint a cél az, hogy a munkáltatók érdekeltek legyenek abban, hogy munkavállalóik részt vegyenek az állam által kínált ingyenes menedzserszűrésen.

A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Takács Péter a Hír TV Napi aktuális című műsorában beszélt arról, hogy a kormány nem minden szűrővizsgálatot tenné kötelezővé, és azokat sem az emberek nyomasztására szánják. A már meglévő országos szűrővizsgálati programok, mint a mammográfiák és a vastagbélszűrés mellett, egy új típusú általános egészségfelmérés is bevezetésre kerülne, amely a népbetegségek kiszűrését célozza.

Ez az új szűrés egy kockázatértékelő kérdőívvel kezdődne, amelynek célja a szív- és érrendszeri, daganatos és mozgásszervi betegségek kiszűrése, és ehhez kapcsolódna többek között EKG, alap labor és alapvető fizikai vizsgálat. Takács kiemelte, hogy a kötelezőség nem vonatkozhat olyan vizsgálatokra, amelyek invazív beavatkozással járnak, vagy csak egy bizonyos nemre, mint például a mammográfia, illetve olyan vizsgálatokra sem, aminél sugárterhelés van, például a vastagbélszűrés.

A kötelezőség tehát nem az egyénekre, hanem a munkáltatókra hárulna. A tervek szerint egy "bonus-malus" rendszerű szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezmény-rendszer kerülne kialakításra, amely motiválná a munkáltatókat, hogy munkavállalóik részt vegyenek az ingyenes menedzserszűrésen. Az államtitkár szerint ez a rendszer 2025 januárjában lépne életbe.

Érdekesség, hogy Takács Péter nyilatkozata előtt, amikor a 24.hu érdeklődött a tervekről, a Belügyminisztérium még csak annyit közölt, hogy „a kötelező szűrések bevezetéséről a kormány nem tárgyalt, azokról döntést nem hozott”. Az Országgyűlés azonban a június 9-i önkormányzati és EP-s választások másnapján már elfogadott egy törvényt, amely 2025 elejétől előírhat kötelező szűréseket az 18 év feletti korosztálynak.

A Blikk információi szerint felvetődött, hogy az önkéntes szűrések mellett kötelezően előírja a kormány: bizonyos korosztályoknak rákszűrésre kell járniuk. A részletek még nincsenek kidolgozva, de az biztos, hogy sok mindent kellene előkészíteni, ha január elsejétől életbe akarnák léptetni az új rendszert, illetve az onkológiai ellátást is rendbe kéne tenni.