Magyar Péter a kórházak hőmérsékletét vizsgálja

A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter hőmérővel felszerelkezve kezdte meg a kórházak felmérését, hogy személyesen tapasztalja meg az egészségügyi intézmények hőmérsékleti viszonyait.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a hétvégén bejelentette, hogy a közelgő hőhullámra való tekintettel ellenőrizni fogja a kórházi kórtermek és műtők hőmérsékletét. Elsőként a Szent János Kórházat kereste fel, ahol kedden 17 órakor érkezett meg, és olyan helyiségeket talált, ahol a hőmérséklet elérte a 34-35 Celsius fokot. Beszámolója szerint a kórházban "középkori állapotok és modern orvoslás", valamint "háborús övezet és felújított részlegek" fogadták. Az elnököt a Tisza EP-képviselője, az orvos Kulja András is elkísérte, aki korábban éles vitába keveredett a műtők hőmérsékleti viszonyairól és a forróságban történő műtétek egészségügyi kockázatairól a volt szakminiszter Kásler Miklóssal. A János Kórház ortopédiáján több mint egy hónapja nem működik a klíma, ezért a műtéteket egy másik épületben végzik, amit Takács Péter egészségügyi államtitkár is elismert.

A Tisza Párt elnöke szerda délelőtt a Péterfy Sándor Utcai Kórházba is ellátogatott, de nem tudták dokumentálni, hogyan méri meg a hőmérsékletet, mivel a kórház orvosigazgatója megtagadta a belépést, annak ellenére, hogy egy 2019-es ombudsmani állásfoglalás szerint az egészségügyi intézményekben a felvételek készítése kiemelt közérdek, és az országos kórház-főigazgatótól is hivatalos engedélyt kaptak a felvételek készítésére. A helyszínen több tévéstáb is megjelent, de előbb kitessékelték őket, majd egy vaslánccal zárták le a főbejáratot, ami nemcsak a sajtót, de több beteget is kizárt az intézményből. Magyar Péter Facebook-posztja szerint a Péterfy Sándor Utcai kórházban délután fél egykor 38,4 fok volt, és úgy véli, ezért zárták le a kórház főbejáratát.

Magyar Péter szerint a magyar egészségügynek strukturális átalakításra és évente 500 milliárd forint plusz forrásra lenne szüksége az alulfinanszírozottság miatt. A párt elnöke arra kérte szimpatizánsait, hogy készítsenek hőmérős fotókat a kórházakban, és volt olyan kép, amelyen 30 Celsius fok feletti értéket mutatott a hőmérő. A politikus közösségi oldalán megosztott videóból és fotóból kiderül, hogy a kórházban több mint 38 fok volt a látogatásakor, és a politikus szerint ez a hőmérséklet rövidesen bőven 40 fok fölött lesz. Magyar Péter felhívta Takács Péter egészségügyi államtitkárt, hogy látogasson el a Péterfy Sándor Utcai Kórházba is, ahol korábban a sajtót egy propaganda bejárásra vitte egy olyan intézménybe, ahol klimatizált a helyiségek jó része.