A kormány döntése után bajban lehet az atomváros

Heringes Anita, Paks városának megválasztott polgármestere szerint a kormány döntése, mely a paksi atomerőmű területét különleges gazdasági övezetté nyilvánította, tragikus következményekkel járhat a település számára.

Június 9-én Heringes Anita 47,96 százalékos eredménnyel legyőzte a polgármester-választáson a kormánypárti Szabó Pétert. A választást követően, július 31-én a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a paksi atomerőmű területét különleges gazdasági övezetté nyilvánították. Ennek következtében a területen keletkező adóbevételek a várostól Tolna és Bács-Kiskun vármegyékhez kerülnek, Tolna Vármegye Önkormányzata a bevétel 62,5 százalékával, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata pedig a bevétel 37,5 százalékával rendelkezik.

A rendelet szerint a bevételt a beruházással közvetlenebbül érintett települések fejlesztésére és működésének támogatására, valamint a vármegyei önkormányzati feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségekre és saját beruházásokra használhatják fel.

Heringes Anita elmondása szerint az atomerőmű éves szinten körülbelül 7 milliárd forint adóbevételt jelent a városnak, ami jelentős része a város 19 milliárd forint körüli költségvetésének. A döntés következtében ez az összeg kiesik a büdzséből, ami veszélybe sodorhatja a 4,3 milliárd forintos, vissza nem térítendő uniós közlekedési pályázatot is, amelyre a város közlekedésért felelős cége pályázott buszbeszerzésre. Az önkormányzat rendkívüli ülésen döntött arról, hogy ha el is nyeri a támogatást, arról inkább lemondanak, hogy a jövőben a fenntartással járó költségek ne nehezítsék meg a város anyagi helyzetét.

A megválasztott polgármester reménykedik abban, hogy a város nagy arányban részesülhet a visszaosztott összegből, és bízik abban, hogy a döntés nem politikai szempontok alapján fog megszületni. Heringes Anita hangsúlyozta, hogy a városvezetés a választás után felvette a kapcsolatot az atomerőmű vezérigazgatójával, és a rendelet megjelenése után ismét megkeresték a kommunikációs igazgatókat, jelezve, hogy továbbra is együttműködő partnerként tekintenek a cégekre.

A polgármester szerint a paksi lakosok örülnek a Paks II. beruházásnak, hiszen az atomerőmű biztosítja a város gazdagságát és a lakosság magas színvonalú ellátását. Heringes Anita kiemelte, hogy az atomerőmű működése nélkülözhetetlen a város számára, és a jövőben is fontos lesz a jó kapcsolat fenntartása a működtető cégekkel.

Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András éles kritikával illette a kormány paksi lépéseit, melyek szerinte olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethetnek, mint például a bölcsőde, óvoda, szociális intézmények. Ráadásul az intézkedés közvetlenül a választások utánra való időzítése is „szerencsétlen”. Cser-Palkovics András szerint a helyi adó nem csak gazdasági és helyi önkormányzati pénzügyi eszköz, hanem annak jogi, gazdasági és morális elismerése, hogy a lokális közösségnek joga van azon javak egy részét magánál tartani, felhasználásáról az önkormányzatiság alapján helyben dönteni, melyeket maga is termelt meg.

A székesfehérvári polgármester átfogó reformokra szólított fel, és már évek óta szorgalmazza, hogy a kormánnyal közösen átbeszéljék az önkormányzati feladatellátási és finanszírozási rendszert, amely „már régóta megérett az átgondolásra és érdemi, szakmai reformra is”. Cser-Palkovics András szerint a jelenleg központi költségvetésbe befizetett és egyre jelentősebb volumenű szolidaritási hozzájárulást inkább regionális, agglomerációs logikában, akár a vármegyei önkormányzatokkal közösen lehetne elkölteni. Az iparűzési adóból származó bevételek elvonása egy település működőképességét teheti kockára, és olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethet, mint például a bölcsőde, óvoda, szociális intézmények, melyeket ma már elsősorban az iparűzési adóból működtetnek az önkormányzatok. Cser-Palkovics András óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy Paks bevételeit pont azután vették el, hogy a városban leváltották a fideszes polgármestert, és az intézkedés időzítését szerencsétlennek tartja.