Filemon Mihály és a vitatott uniós támogatások

Filemon Mihály, Nyírmártonfalva jelenlegi polgármestere, több mint 665 millió forintnyi uniós támogatást nyert el az elmúlt években, de állítása szerint nem vette fel az összeset. A lombkoronasétány projektje miatt elvesztette a választást, és szerinte az államkincstár adatai sem pontosak.

Filemon Mihály, aki a lomb nélküli lombkoronasétányról vált ismertté, az elmúlt néhány évben több mint 665 millió forint uniós támogatást nyert el, de a 24.hu szerint nem vette fel az összeset. A nyírmártonfalvai polgármester szerint a palyazat.gov.hu kormányzati portál adatai alapján három erdősítési projektet nyert meg: egy 46 milliós, egy 82 milliós és egy 470 milliós támogatást, de csak az 82 millió forintos projekt valósult meg, amiből 45 hektár erdőt telepített.

Filemon a 24.hu-nak elmondta, hogy a legnagyobb pályázatot nem valósította meg, így nem is kapta meg a pénzt, a legkisebb támogatást pedig be sem tudta azonosítani. Az államkincstár adatai szerint azonban 2020 és 2023 között több mint 170 millió forint erdősítési támogatást folyósítottak számára. A polgármester erre úgy reagált: „Nem jók az államkincstár adatai”.

A lombkoronasétány projektje kapcsán Filemon elmondta, hogy a pályázati kiírásnak megfelelt, de nem kapott érte támogatást, így 100 millió forintot kellett elvonnia a családjától. A sétányra 60 millió forint uniós támogatást kapott, de az erdőt körülötte kivágták, mert nem érkezett meg időben az uniós pénz. A polgármester szerint az erdő a sajátja volt, amit közjóléti erdővé minősített át, és bár az erdőt kivágták, később új erdőt tervezett a helyére.

A választási vereségét Filemon a lombkoronasétány projektjével hozta összefüggésbe. A júniusi választáson függetlenként indult, és a szavazatok 32,04 százalékát kapta, így második lett a 38,4 százalékot szerző Kövér Mihály Csaba mögött. A polgármester szerint a projekt miatt elvesztette a választást, és a lombkoronasétány körüli botrányok is hozzájárultak a kudarchoz.

Egy esetben Filemon telefonon vont kérdőre, majd az irodájába hívatott egy nőt, aki egy nevetős szmájlit rakott a Facebookon egy ismerőse képe alá, amin a fák nélküli lombkoronasétány volt látható. A nő úgy érezte, hogy a polgármester kirúgással fenyegeti, ezért felvételt is készített a beszélgetésekről. A polgármester nem akart nyilatkozni az ügyről, majd azt mondta, hogy belső vizsgálat indult a nő ellen. A Telexnek sem nyilatkozott az építményről, és a helyiek is hallgatnak a témában.

A NAV nyomozást indított az ügyben

A Transparency International által nyilvánosságra hozott európai ügyészségi levél szerint az Európai Ügyészség nyomozást indított a 2017 és 2022 között Magyarországon és Belgiumban elkövetett pályázati csalás gyanújával, amelynek egyik érintettje a nyírmártonfalvai lomb nélküli lombkoronasétányt építő magyar cég. Később azonban kiderült, hogy nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó– és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt – áll a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében. Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya folytat nyomozást az ügyben. Az Európai Ügyészség (EPPO) 2024. február 23-án átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek, amely szerint a Transparency International Magyarország korrupcióra hivatkozva tett bejelentést a Nyíradonyban megvalósításra került lombkoronaösvény-projektek, illetve a nyírmártonfalvi lombkoronatanösvény-projekt kapcsán.