Ukrán búvároktatók a gyanúsítottak az Északi Áramlat felrobbantása ügyében

Európai elfogatóparancsot adott ki Németország egy Volodimir Z. nevű ukrán búvároktató ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az Északi Áramlat gázvezeték tavaly szeptemberi felrobbantásában. A német hatóságok szerint a férfi korábban Lengyelországban élt, és jelenleg bujkál.

A német főügyészség által kiadott elfogatóparancs alapján a gyanúsított utolsó ismert tartózkodási helye Lengyelország volt. A német nyomozók már júniusban kérték a lengyel hatóságokat, hogy tartóztassák le a feltételezett elkövetőt, de a legfrissebb információk szerint már nem tartózkodik az országban, és a lengyel-ukrán határon át távozott Ukrajnába.

A Die Zeit és a Süddeutsche Zeitung német napilapok, valamint az ARD műsorszolgáltató tájékoztatása szerint két további ukrán állampolgárt, egy férfit és egy nőt is gyanúsítanak, akik szintén búvároktatók és részt vehettek a támadásban. Azonban ellenük egyelőre nem lépett életbe elfogatási parancs.

A nyomozás egy vitorlásjachtra is kiterjedt, amelyen tavaly júliusban robbanóanyag nyomaira bukkantak, és amellyel a hatóságok szerint a helyszínre szállíthatták a robbanóanyagokat. A merénylet következtében 2022. szeptember 26-án több robbanás rongálta meg az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetéket a Balti-tenger mélyén, a dániai Bornholm-sziget közelében, ami megszakította a gázellátást, és négy szivárgást fedeztek fel a robbantás után.

Az Északi Áramlat elleni merénylet részletei továbbra is homályban maradnak, és bár kezdetben Ukrajna és Oroszország egymásra mutogatott a robbantással kapcsolatban, később amerikai és német lapok is ukrán érintettségről írtak. A Spiegel és a ZDF közös oknyomozó cikkében 2023 augusztusában azt állították, hogy minden bizonyíték arra mutat, hogy Kijev áll a robbantás mögött. Az orosz földgáz korábban az Északi Áramlat 1-en keresztül érkezett Németországba, az Északi Áramlat 2-t pedig az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt nem helyezték üzembe, annak ellenére, hogy a Gazprom orosz energiavállalat 2021-ben befejezte az építését. Több ország hatóságai indítottak nyomozást az ügyben, de Dánia és Svédország azóta lezárta saját vizsgálatát. A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas, és az Északi Áramlat 1 2012-től működött.

A német média szerint Volodimir Z. alapjáraton búvároktatóként dolgozik egy kijevi búváriskolában, és a közelmúltban Lengyelországban, Pruszków városában élt. A német nyomozók fényképek alapján azonosították a gyanúsítottat, és tanúvallomásokat is szereztek. Volodimir Zsuravljovot egy fehér Citroen furgonban látták 2022. szeptember 8-án éjjel Rügen szigetén, a Balti-tenger közelében Németországban, ahol egy jachtra tartó személyzet tartózkodhatott. Az autó és utazóközönsége egy sebességmérő kamera felvételén akadt fönt, a képek alapján a gyanúsított az anyósülésen foglalt helyet. A német nyomozók szerint Volodimir Zsuravljov egy ukrán csoport tagja volt, akiket egy magánfuvarozó cég Lengyelországon keresztül szállított Németországba. Maga a gyanúsított tagadta, hogy köze lenne a robbantásokhoz, és jelenleg rejtély, hol tartózkodik.