Metamfetamin-tömbök cukorkának álcázva kerültek szétosztásra egy jótékonysági szervezet által Új-Zélandon

Egy aucklandi hajléktalanokat segítő szervezet véletlenül metamfetamin-tömböket osztott szét cukorkának álcázva, amelyeket egy magánszemélytől kaptak adományként. A szervezet már 400 embert értesített a veszélyes adománycsomagok megtalálása érdekében.

Az Auckland City Mission által szétosztott "cukorkák" valójában metamfetamin-tömbök voltak, amelyeket cukorkás csomagolásba rejtettek. Egy darabban akár 300-szor több metamfetamint találtak, mint amennyit egy átlagos drogfogyasztó használna, és a mennyiség halálos is lehet.

A szervezetet egy magánszemély tájékoztatta, hogy az élelmiszerbankból kapott cukorkának furcsa íze van. A szervezet munkatársai azonnal megkóstolták a még megmaradt cukorkákat és értesítették a hatóságokat.

A metamfetamin-tömbök utcai ára akár 1000 új-zélandi dollár (215-217 ezer forint) is lehet, de a szakértők szerint nem valószínű, hogy direkt adományozták volna a segélyszervezetnek, és nem tartják valószínűnek, hogy egy hajléktalanokat célzó támadásról lenne szó. Ennek ellenére a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Nyolc család jelezte, hogy kaptak a drogos cukorkákból, és legalább egy gyermek meg is kóstolta az egyiket. Szerencsére eddig senkit, aki kipróbálta, nem kellett kórházba szállítani, mivel az íze olyan borzalmas, hogy mindenki azonnal kiköpte. Azonban három ember, köztük a szervezet egyik tagja, kórházi ellátásra szorult, miután megkóstolták a cukrot, hogy ellenőrizzék a bejelentést.

A jótékonysági szervezet több korábbi kábítószerfüggőnek is segít, így különösen nagy a veszély, hogy ilyen anyagok kerültek szétosztásra. A szervezet azonban nem tudja pontosan, hány ilyen "cukorka" kerülhetett a rászorulókhoz. A rendőrségnek eddig 16 cukorkát sikerült begyűjtenie, de nem lehet tudni, hogy hány került ki.

A jótékonysági szervezetnél csak kereskedelmi forgalomban árult élelmiszereket fogadnak el adományként, a malajziai Rinda cég által forgalmazottnak feltüntetett „ananászos cukorkát” lezárt csomagolásban kapták valamikor az elmúlt hat hétben. A vállalat tudomást szerezve a bűncselekményről, közleményben határolódott el az esettől, és hangsúlyozta, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A metamfetamin erős, függőséget okozó pszichostimuláns kábítószer, amely a központi idegrendszerre hat.