Antarktiszi hőhullám rekordokat dönt

Az Antarktiszon a július hónap rendkívül magas hőmérsékletet hozott, amely 3,1 Celsius-fokkal haladta meg az évszakhoz képesti átlagot, ezáltal a második legmelegebb július lett az 1981-es év óta.

A déli félteke téli időszakában mért adatok szerint a hőmérséklet -34,68 és -28,12 Celsius-fok között ingadozott július 15. és 31. között, ami szokatlanul melegnek számít ebben a régióban. Az Antarktisz északi részén a hőmérsékleti anomália akár a 10 Celsius-fokot is elérte, ami aggodalomra ad okot a tudósok körében.

A Nature Geoscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány rámutat, hogy az Antarktisz jégtakarói gyorsan olvadnak az óceánok melegedése miatt. Ez a folyamat világszerte fenyegetést jelent a part menti területek számára, hiszen a tengerszint emelkedése komoly problémákat okozhat. A kutatók egy kritikus pontot is azonosítottak, amely az olvadást irányíthatatlan mértékben gyorsíthatja fel, amikor a meleg óceáni víz behatol a jég és a szárazföld találkozásánál.

Ez a jelenség különösen aggasztó, mivel a part menti közösségek számára növekvő kockázatot jelent a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés miatt. A tudósok figyelmeztetnek, hogy a hőmérsékleti anomáliák fokozzák a gleccserek olvadását, ami hosszú távon a világ számos részén érezteti majd a hatását.