Donald Trump élete egy hajszálon múlott

Szombaton kora este az Egyesült Államokban történt egy olyan eseménysorozat, amelyre évtizedek óta nem volt példa: Donald Trump elleni merényletkísérlet, amely csodával határos módon meghiúsult. Ez az eset új fejezetet nyit az amerikai politikai erőszak történetében, és gyakorlatilag újraindíthatja az idei elnökválasztási kampányt.

A merényletkísérlet részletei

A merényletkísérlet Pennsylvania állambeli Butler közelében történt, ahol Trump egy kampányrendezvényen vett részt. A merénylő több mint féltucat lövést adott le egy épület tetejéről, egy AR-15-típusú fegyverrel. Egy golyó Trump fülét súrolta, aki szerint csak az utolsó pillanatban történt fejfordítás mentette meg az életét. A helyszínen robbanóeszközöket is találtak. Az elkövetőt, a 20 éves Thomas Matthew Crooksot a titkosszolgálat mesterlövésze lelőtte. Az incidens során egy 50 éves férfi, Corey Comperatore életét vesztette, további két sérültet kórházba szállítottak. Az ügyben az FBI és a titkosszolgálat nyomoz.

Politikai erőszak az Egyesült Államokban

Az 1981-es Ronald Reagan elleni sikertelen merénylet óta ez a legsúlyosabb incidens, amikor amerikai elnök vagy elnökjelölt életére törtek. Az elmúlt években több politikai erőszakos esemény is történt, például Gabrielle Giffords, Steve Scalise, Brett Kavanaugh és Nancy Pelosi esetei. A 2021-es Capitolium elleni ostromot követően a demokraták Trumpot okolták az erőszak szításáért. A politikai megosztottság mértékét jelzi, hogy egy felmérés szerint az amerikaiak közel fele valószínűnek tartja egy második polgárháború kitörését.

Egységüzenetek és politikai reakciók

Trump Istennek tulajdonította az életben maradását, és az egység fontosságát hangsúlyozta. Melania Trump is a szeretet és egység mellett érvelt. Joe Biden elnök a politikai retorika mérséklésére szólított fel. A politikusok többsége, függetlenül a pártállástól, elítélte a merényletkísérletet. Azonban néhány republikánus politikus a demokratákat és a média retorikáját okolta az eseményért. Az interneten összeesküvés-elméletek is terjednek, amelyek szerint az események megrendezettek voltak. A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően.

A kampány új irányai

A merényletkísérlet új irányba terelte az elnökválasztási kampányt, és a demokraták belső feszültségeit is háttérbe szorította. A Biden-kampány egyensúlyoznia kell az együttérzés és a bírálat között. Trump kampányfőnökei az egység és a veszélyes retorika elutasítását hangoztatták. A republikánusok jelölőgyűlésén Trump egységre fog szólítani, és a Biden-kampánnyal szembeni kontrasztra fog koncentrálni. A republikánusok szerint a történtek fényében Trump javíthat a megítélésén. A republikánusok jelöltállító gyűlése Milwaukee-ban kezdődik, ahol Trump a beszédét teljesen átírta, és az összefogásra fog buzdítani. A Republikánus Párt hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot, aki James David (J.D.) Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjének.

Ki volt Thomas Matthew Crooks?

Crooksot a környezete csendes, nyugodt fiatalemberként ismerte, de a sajtóban megjelent beszámolók alapján ellentmondásos kép alakult ki róla. A Bethel Parkban született fiatalember konyhai dolgozóként kereste kenyerét, és a helyi idősek otthonának konyháján dolgozott dietetikus segédként. Az állami választói adatbázis szerint republikánusként volt regisztrálva, de 2021-ben adományozott a liberális ActBlue kampánycsoportnak is. A Clairton Sportsmen's Club lövészklub tagja volt, és a merényletkísérlethez használt fegyvert állítólag apja vásárolta fél évvel az esemény előtt.

Mi volt a motivációja?

A merényletkísérlet indítékát még mindig kutatják, és a nyomozás hónapokig is eltarthat. Az FBI szerint Crooks családja együttműködik a nyomozóiroda munkatársaival. A rendőrség szerint a lövöldözést bizonyos fokú tervezés előzhette meg, és vizsgálják, hogy Crooks egyedül cselekedett-e.

(Borítókép: Donald Trump 2024. július 13-án. Fotó: Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)