Tenerifén találhatták meg az eltűnt brit tinédzser holttestét

Emberi maradványokat találtak Tenerife északnyugati részén, amelyek a jelek szerint az egy hónapja eltűnt brit tinédzser, Jay Slater holttestéhez tartozhatnak.

A tenerifei polgárőrség hétfőn reggel fedezte fel a maradványokat Masca falu térségében, egy nehezen megközelíthető, hegyvidéki tájon. A spanyol rendőrség szerint a bizonyítékok Jay Slaterre utalnak, akit a Sky News is említett eltűntként. A Canarias Radio beszámolója szerint a terület távol esik a déli tengerparti üdülőhelyek pezsgő éjszakai életétől, és az előzetes vizsgálatok alapján baleset vagy zuhanás okozhatta a halálát.

A 19 éves brit fiatal utoljára éppen egy hosszú gyalogtúrára indult, amikor eltűnt. A sziget északi részéről a déli üdülőövezetbe tartott, ami gyalog körülbelül tizenegy órás út lett volna.

Slater június 13-án érkezett barátaival a spanyol szigetre, hogy részt vegyen egy zenei fesztiválon. Az utolsó ismert kapcsolatot június 17-én reggel fél kilenckor vette fel, amikor barátnőjét értesítette, hogy lekéste a buszt, telefonja akkumulátora majdnem lemerült, és megvágta a lábát egy kaktusszal. Egy barátjával folytatott videóhívás során arról számolt be, hogy eltévedt, szomjas és a telefonja hamarosan kifogy az energiából.

A fiatal június 17-én szívódott fel, miután egy átbulizott éjszaka után lekéste a buszát, ezért úgy döntött, a veszélyes, sziklás hegyvidéken keresztült hazagyalogol. A mobil utoljára egy ösvény közeléből küldött jelet a nemzeti parkból.

A fiú eltűnése után kutyás hegyi mentőcsapatok, drónok és helikopterek is részt vettek a keresésben, de sajnos nem jártak sikerrel. A spanyol rendőrség közleménye szerint a 29 napja tartó keresés után a tenerifei Guardia Civil munkatársai megtalálták „egy fiatal férfi élettelen testét a Buenavista del Norte településhez tartozó Masca területén”, ahol a fiú szállása volt. A közlemény szerint a férfi halálát baleset okozta, leeshetett a sziklás és nehezen megközelíthető területen.

A holttestet hivatalosan még nem azonosították, a rendőrség a boncolás eredményeire vár. A Sky News egy eltűnt személyek keresésére specializálódott szervezet, az LBT Global közlése alapján azt írta, a holttesttel együtt megtalálták Slater ruháit és személyes tárgyait is, amelyeket a mobiltelefonja utolsó ismert tartózkodási helyének közelében találtak meg. Ezt a rendőrség hivatalosan még nem erősítette meg, de minden bizonyíték arra utal, hogy az eltűnt brit fiatal maradványait találták meg.

A rendőrség közleményben azt tudatta, hogy a polgárőrség hegyimentő csoportja 29 nap keresés után találta meg „egy fiatalember élettelen testét Masca térségében”. Hozzátették: „Tekintettel az ügy összetettségére, a felfedezés a polgárőrség által e 29 nap alatt végzett szüntelen és diszkrét keresésnek köszönhető”. Jay Slaterről utolsó ismert tartózkodási helye Masca település közelében volt, amely jóval távolabb van attól a zenei fesztiváltól, amelynek a vendége volt. „Jay családja soha nem adta fel a reményt” – mondta a Sky News tudósítója, Shingi Mararike, aki Teneriféről jelentkezett be a rendőrségi közlemény megjelenése után, és közölte, hogy a család azóta is Tenerifén tartózkodott. Ők maguk is keresték a fiatalt, és bíztak benne, hogy még élve előkerülhet.

Graham Wettone egykori brit rendőr és rendőrségi ügyekkel foglalkozó kommentátor korábban arra hívta fel a figyelmet: annak a területnek a földrajzi elhelyezkedése, ahol Jay Slater eltűnt, sokkal nehezebbé tette a keresést. „Nyilvánvaló, hogy a terep rendkívül nehéz navigálni, és még nehezebb alapos és megfelelő keresést végrehajtani az általuk használt eszközökkel, felszereléssel és taktikával” – mondta.