Elfáradás vagy kiégés? Miért pont nyáron érezzük legnagyobb szükségét a pihenésnek?

A legtöbb ember egész évben a nyarat és a pihenést várja, de vajon miért éppen ekkorra fáradunk el igazán? Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője szerint ez egy természetes jelenség, amely az év során felgyülemlett stressz és feszültség következménye.

A téli időszak megviseli a szervezetet, és tavasszal már érzékelhető, hogy testi-lelki-szellemi raktáraink üresebbek. Ebben az időszakban ritkán van lehetőségünk szünetet tartani, így a nyári leállás vagy az iskolai szünet előtti hajrá kimerülten telik.

A kiégés és a szimpla fáradtság közötti különbség abban rejlik, hogy a kiégés hosszú távon alakul ki és tartós kimerültséggel jár, míg a szabadság előtti fáradtság átmeneti, de intenzív állapot. A folyamatos kimerültség érzése, a motiváció hiánya, az alvászavarok és az ingerlékenység mind jelezhetik a kiégést.

Pollák Éva szerint a nyári pihenés során fontos, hogy valóban a pihenésről szóljon ez az időszak, és ne másoknak való megfelelésről, vagy a teendőink utoléréséről. Mindannyiunk szervezete másképp reagál a pihenésre, ezért figyelembe kell venni egymás igényeit és lehetőségeit. Az énidő nem luxus, hanem alapvető szükséglet, amelyet ki kell tudnunk élvezni.

A kipihent állapot jelei a megnövekedett energiaszint, a jobb koncentráció, a pozitív érzelmi állapot és az általános jó közérzet. Az agynak általában néhány napra van szüksége, hogy leoldjon a napi stresszről, de ez egyénenként változhat. Általában egy bő hét nyaralás elegendő lehet ahhoz, hogy elkezdjünk igazán pihenni, de a teljes feltöltődéshez néha több idő is szükséges lehet.