Meghalt Ruth Westheimer, a világhírű szexuálterapeuta

Kilencvenhat éves korában elhunyt Ruth Westheimer, a német születésű, világhírű szexuálterapeuta, aki Dr. Ruth néven vált ismertté. Halálának hírét publicistája közölte.

Ruth Westheimer a múlt században tabunak számító szexuális témákról beszélt nyíltan, rádió- és tévéműsoraiban egyaránt edukálva és tanáccsal ellátva közönségét. Tíz éves korában, a náci hatalomátvételkor családja Svájcba menekítette, de később szülei életüket vesztették egy koncentrációs táborban. A világháború után katonai kiképzésben vett részt, és harcolt az első arab-izraeli függetlenségi háborúban, ahol alacsony termete miatt orvlövésznek szánták, és 20 évesen majdnem elvesztette mindkét lábát egy súlyos sérülés következtében.

Párizsban pszichológiát tanult, majd 1956-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol három évvel később szociológiából szerzett mesterdiplomát New Yorkban, és 1970-ben doktori címet is megszerezte. Magánpraxisban kezdett dolgozni, és több egyetemen is oktatott.

A siker titka

Dr. Ruth 1980 és 1990 között vált szélesebb körben ismertté rádiós, beletelefonálós műsorával, a Sexually Speaking-gel, amely 1983-ban az ország rádióspiacának leghallgatottabb adása lett. Televíziós műsora, The Dr. Ruth Show 1985-ben hetente kétmillió nézőt vonzott.

Sikerét annak köszönhette, hogy komoly, sokszor tabuként kezelt szexuális témákról beszélt őszintén, kedvesen és tapintatosan. Műsora egyszerre volt szórakoztató és edukatív, nem riadt vissza az abortusz, a szexuálisan terjedő nemi betegségek, a fogamzásgátlás, vagy a pedofília kérdéseinek nyílt megvitatásától. Nyitottsága miatt vált popkultúrális ikonná, megjelent magazinok címlapjain, filmben szerepelt Gérard Depardieu-vel, énekelt Tom Chapin albumán, és több mint negyven könyvet írt a szexualitás témakörében.

Ruth Westheimer 2024. július 12-én, pénteken hunyt el családja körében, New York-i otthonában.