Ezekre kell figyelni az extrém hőség alatt

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden akár 42 Celsius-fokkal tetőzhet Békéscsaba térségében a hőség, az országban a leghűvösebb Salgótarjánnál lehet 32 fokkal. A mentősökhöz a régóta kitartó kánikula során 15-20 százalékkal több riasztás érkezik. Nemcsak az idősek szervezetét viseli meg ez az időszak, mutatjuk mire kell figyelni a tikkasztó hőségben.

A tartósan 30 fok feletti nappali hőmérséklet az egészséges emberek szervezetét is megviseli, a krónikus betegségben szenvedők, főleg az idősek, a szív- és érrendszeri, illetve tüdőbetegek, diabéteszesek még inkább veszélyeztetettek kánikula idején. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a szokásos napi átlag 3500 riasztás helyett már 4300 esethez hívják a mentőket. Győrfi Pál felhívta a figyelmet, hogy a krónikus betegségben szenvedők, akik rosszabbul érzik magukat, próbáljanak hűtött otthonukban pihenni és telefonon tanácsot kérni háziorvosuktól.

Gyakori ilyenkor a hőség miatti ájulás, amit szédülés, gyengeség, sápadtság verejtékezés előz meg, ha ez szabadtéren történik, ilyenkor árnyékba kell feküdni, ha jobban vagyunk, akkor nincs szükség kórházi ellátásra – mondta Győrfi Pál.

Az autóban percekre se hagyjunk magára gyermeket, házi kedvenceket, mert a jármű rövid idő alatt felforrósodhat, ami akár tragédiához vezethet. Győrfi Pál arra is kitért, hogy éjjel is alig csökken 25 fok alá a hőmérséklet, ami miatt kevésbé tudják kipihenni magukat az emberek, ingerültebbek, dekoncentráltak lesznek, csökken a reakcióidejük, ezzel megnő a közúti balesetek száma is.

A lakosságot 2005 óta figyelmeztetik, ha a középhőmérséklet három napnál tovább meghaladja a 27 Celsius fokot. Most a legmagasabb, azaz III. fokú riasztás van érvényben július 18-a, csütörtök éjfélig.

Mennyit és mit kell inni ilyenkor?

A hőségben a szervezet fokozottabban próbálja hűteni magát, az izzadással sok értékes ásványi anyagot veszít. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos szerint a napi 2-3 liter folyadék mellé érdemes egy 1,5 liter ásványvizet is fogyasztanunk. A melegben a vérnyomás leesik, ezért akiknek egyébként is alacsony, érdemes koffeines italt kéznél tartani. Az alkoholfogyasztást mérsékelni kell, mivel hamar szédülés, rosszullét léphet fel a megszokottnál kisebb mennyiségtől. Az üdítőitallal nagy mennyiségű cukrot viszünk be szervezetünkbe, a doktornő inkább rostos gyümölcslevet javasol ehelyett.

Az étkezésre is figyelni kell

A dietetikusok szerint forró leves helyett a hideg gyümölcs- és zöldséglevesek kedvezőbbek ilyenkor a szervezet számára. A gyümölcsfogyasztást hozzáadott cukor nélkül javasolják, a nehéz fűszeres, zsíros ételek helyett a sovány grillezett, vagy sült húsokat, zöldségeket. Mangó Gabriella kiemelte, hogy a fokozott izzadással káliumszintünk is csökken, ezért ennek természetes formában történő pótlásáról gondoskodhatunk többek között banán, dinnye- és káposztafélék fogyasztásával.

Ha ilyenkor is szabadban kell lennünk

A háziorvos hangsúlyozta, hogy akik a tűző napon kénytelek dolgozni, azoknak a munkáltató köteles óránként 5-10 perces pihenőit és hűtött italt biztosítani. Általánosságban nem javasolják, hogy 11-15 óra között napon tartózkodjunk, de most az extrém UVB-sugárzás miatt egész napra érvényesek tanácsaik. A bőrgyógyászok javaslata szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha kilépünk a szabadba bőrünk fedetlen részét bőrtípustól függően 30-50 faktorszámú napvédővel óvjuk.

Hogyan hűtsük le a lakást?

Mangó Gabriella szerint ideális esetben 5 fokot nem meghaladó hőmérsékletkülönbségre beállítani a klímaberendezés termosztátját. Győrfi Pál azt javasolja, hogy késő este, kora reggel szellőztessük át a lakást, napközben zárt ablakok mellett redőnnyel besötétíteni és a levegő keringettetését akár ventilátorral biztosítani.