J. D. Vance lesz Trump alelnökjelöltje

Donald Trump volt amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy J. D. Vance, az ohioi szenátor lesz az alelnökjelöltje a közelgő elnökválasztáson. Vance, aki korábban kritikus hangot ütött meg Trump felé, mára a volt elnök egyik legfontosabb támogatójává vált.

Az 39 éves politikai újonc, Vance, aki csak tavaly került be a szenátusba, egykor hangosan bírálta Trumpot, de a 2022-es szenátusi választásokon teljes mértékben magáévá tette a volt elnök politikáját és az "ellopott választásról" szóló állításait. Vance a tengerészgyalogságnál szolgált, és az iraki háborúban haditudósítóként tevékenykedett, majd jogi doktorátust szerzett a Yale jogi karán. Ügyvédként dolgozott, és 2016-ban megjelent memoárja, a "Hillbilly Elegy" (magyarul Vidéki ballada az Amerikai Álomról) révén vált ismertté, amelyben a fehér amerikai munkásosztály válságáról írt családi tapasztalatai alapján.

Trump Vance-t a Truth Social nevű közösségi médiaplatformon jelölte meg alelnökjelöltnek, kiemelve Vance tengerészgyalogságnál töltött idejét és a keményen dolgozó emberek, különösen a munkások és a farmerek iránti elkötelezettségét. A republikánus elnökjelölő konvenció is megerősítette, hogy Trump lesz a párt elnökjelöltje a novemberi választáson.

Vance politikai álláspontja szorosan kapcsolódik Trumpéhoz, különösen a kereskedelmi politikában Kínával szembeni keményebb fellépés, a határvédelem erősítése és az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatások ellenzése terén. A szenátori székét 2022-ben szerezte meg, és kiválasztását Trump fia, ifjabb Donald Trump is támogatta.

A volt elnök – aki ellen a hétvégén egy fiatal férfi merényletet kísérelt meg, ám a támadás során Trump csak súrolva érte a golyó, míg egy ember életét vesztette – a republikánusok konvencióján készült a bejelentésre. Vance, aki Orbán Viktorról és Magyarországról is beszélt már több alkalommal, kezdetben nem kedvelte Trumpot, kártékonynak nevezte, később azonban bocsánatot kért és terjesztette a 2020-as választások elcsalásáról szóló elméleteit.

: Bloomberg : The New York Times : Bloomberg - Frissített hírek