Bécsi koncert merényletterv: újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe

Az osztrák hatóságok őrizetbe vették egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit, aki kapcsolatban állt a Taylor Swift bécsi koncertje elleni merénylettervvel gyanúsított személyekkel. A rendőrség már korábban letartóztatott egy 19 éves észak-macedóniai származású férfit és egy 17 éves osztrák fiatalt, akik a koncerten dolgozó takarítócsapat tagja volt, de a fiatalabbat végül elengedték, és szemtanúként kezelik.

A 19 éves fő gyanúsított, Beran A., csütörtökön beismerő vallomást tett, és kiderült, hogy a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni. A férfi már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz, és az interneten radikalizálódott, néhány hete hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

A 18 éves iraki állampolgár a 19 éves fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és az osztrák hatóságok szerint ugyanabból a körből származik. A rendőrség a 19 éves férfi lakásán vegyi anyagokat, technikai eszközöket, detonátorokat, 21 ezer eurónyi hamis pénzt és az Iszlám Állam propagandaanyagait talált, amelyeket a magyar határhoz közeli Ternitz városában készített.

A világhírű énekesnő, Taylor Swift háromszor koncertezett volna a bécsi Ernst Happel stadionban, de a terrorveszély miatt szerdán mindegyiket lemondták. A szervezők bejelentették, hogy a jegyek árát tíz munkanapon belül maradéktalanul visszatérítik. Bécs városa különböző kárpótlásokat talált ki a csalódott rajongók számára, többek között ingyenes múzeumlátogatást, Taylor Swift tematikájú bulikat és éttermi kedvezményeket kínálnak azoknak, akik jegyet váltottak az elmaradt koncertre.

Az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint a 19 éves férfi „radikalizálódott és egyértelműen úgy gondolta, hogy helyes megölni azokat, akik nem hisznek”. A nyomozók továbbra is vizsgálják az esetet, házkutatásokat tartanak, és az amerikai hírszerzéstől kaptak információt a Swift-koncert elleni merénylet tervéről. A Kurier című lap szerint a gyanúsított a vegyi anyagokat a munkahelyéről lopta el, és bombát készített belőlük. A Mirror úgy tudja, a 19 éves férfi barátai állítólag a koncert biztonsági szolgálatának alkalmazottjaiként dolgoztak. Az újonnan elfogott 18 éves gyanúsított sajtóértesülések szerint ezen a héten esküdött hűséget az Iszlám Államnak, de a merénylettervhez nem volt közvetlenül köze, nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy aktívan részt vett volna annak szervezésében.

A magyar rajongók közül sokan csalódottak voltak, mivel komoly utazást és költségeket vállaltak a koncertek miatt. Néhányan petíciót is indítottak azért, hogy Budapesten pótolják az elmaradt koncerteket. A főügyészi hivatal kezdeményezte pénteken délelőtt az őrizetbe vett 19 éves fő gyanúsított és a török és horvát származású, 17 éves gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezését. Az illetékes kerületi bíróság még pénteken dönt erről.