Facebookon könyörög a Somogy megyei rendőrség, hogy vigyázzanak magukra a strandolók a Balatonon

Az elmúlt napokban három haláleset is történt a Balatonon, ezért a Somogy megyei rendőrség Facebookon keresztül kéri a fürdőzőket, hogy legyenek óvatosak, mivel az esetek elkerülhetők lettek volna.

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy a vízirendőrök eddig 98 riasztás során 194 ember életét mentették meg a tavon. "Mi egész nyáron megerősített létszámmal, és a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve vigyázunk rád a Balatonon, de ha Te nem figyelsz oda, akkor az esélyét sem adod meg, hogy segíthessünk rajtad" – írják a közösségi médiában.

A biztonságos fürdőzés érdekében a következő tanácsokat adják:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen mély vízbe.
  • A SUP, a vízibicikli és a többi fürdőeszköz nem segít az úszásban, ezért bérlésnél kérjenek mentőmellényt.
  • Az erős szélben elsodródó eszközökért ne kockáztassák az életüket.
  • Ha valaki csónakkal vagy más eszközzel elsodródik, maradjon az eszköznél, mert így könnyebb a vízimentőknek észrevenni.
  • A hőcsúcsokat, az alkoholfogyasztást kerüljék, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy baj esetén, vagy ha valaki mást lát veszélyben, hívják a 1817-es telefonszámot.

A Somogy megyei rendőrség mellett a Veszprém megyei rendőrség is segítséget kért nemrégiben, amikor egy fiatal férfi eltűnt a Balatonban, és sajnos csak a holttestét találták meg. Egy másik esetben, pénteken egy férfi halt meg a Balatonban, miután egy zsúfolt fonyódi strandon a barátjával belement a vízbe és rosszul lett.

A Balatonon nem csak a fürdőzők, hanem a vízi közlekedés résztvevői is veszélynek lehetnek kitéve. Hétfő délután a szántódi kikötőben baleset történt, miután kikötött a komp. A Tihany-Szántód vonalon közlekedő új kompról lehajtottak az autók, amikor hirtelen a komp távolodni kezdett a parttól. Egy kisbusz, amely éppen le akart hajtani, összetörte az elejét, mivel a lehajtó már nem volt a helyén. A baleset oka valószínűleg az volt, hogy a komp nem volt megfelelően kikötve. Egy szemtanú szerint a komp valószínűleg nem volt megfelelően kikötve. A 45 méter hosszú és 11 méter széles kompok a Bahart (Balatoni Hajózási Rt.) eddigi legnagyobb utas- és járműbefogadó képességgel rendelkező hajói, 120 utast, 24 gépjárművet és 30 kerékpárt képesek egy időben szállítani. Az új kompokat két óriás katamaránnal együtt március 28-án avatták fel. A Blikk szerint a baleset után 20 kocsi hajtott le a kompról, mielőtt a kisbusz összetörte volna az elejét. A Balatoni Hajózási Rt-t megkeresték az ügyben, de egyelőre nem kaptak választ.