A Szuverenitásvédelmi Hivatal és a Transparency International közötti konfliktus

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) vezetője, Lánczi Tamás szerint a Transparency International Hungary (TI) nem működik együtt a hivatallal, és félrevezető információkat közöl arról, hogy dokumentumaik nyilvánosak. A Népszava által idézett HírTV beszámolója szerint Lánczi kijelentette, hogy a TI nem fogja tudni megakadályozni a vizsgálatot, még ha nem is működik együtt a hivatallal.

A SZH június közepén nem csak a TI, hanem az Átlátszó oknyomozó portál ellen is vizsgálatot indított. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a hivatal tevékenységét megalapozó törvény nem fogja érinteni a sajtót.

Az Átlátszó jogi érvekkel utasította vissza a SZH megkeresését, mondván, hogy nincs válaszadási kötelezettségük a hivatal kérdéseire, és hasonlóan a TI is megtagadta az együttműködést, alkotmányellenesnek minősítve a hivatalt és annak létrehozó törvényét.

Lánczi Tamás szerint a TI állítása, miszerint a kért adatok nyilvánosak, nem állja meg a helyét. A hivatal korábban egy 62 pontos adatbekérőt küldött a TI-nek, mivel úgy vélik, a szervezet "választói akarat befolyásolására irányuló" tevékenységet folytat. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint azonban a kért adatok többsége korábban is elérhető volt a szervezet honlapján.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a szuverenitási törvény miatt, amely a Bizottság szerint sérti az uniós jogot.

A SZH átláthatóságát illetően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárást indított a hivatal ellen, mivel nem tették közzé az ötmillió forintot meghaladó értékű szerződéseiket, támogatásaikat vagy kifizetéseiket. Ezzel kapcsolatban a Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjai, köztük a TI Magyarország és az Átlátszó is, szolidaritási nyilatkozatot adtak ki. Lánczi erre reagálva azt állította, hogy a kért adatokat már egy hete közzétették, és azok elérhetőek a hivatal honlapján, valamint a közadattárban is.