Mért a Republikon, ekkora lehet a különbség a Fidesz és a Tisza Párt között

A Republikon Intézet legfrissebb kutatása szerint a Fidesz és a Tisza Párt közötti különbség csupán tíz százalékra csökkent. Az intézet július első hetében végzett felmérése 1000 fő megkérdezésével vizsgálta a magyar választók pártpreferenciáit.

A kutatás eredményei alapján a kormánypárt támogatottsága a korábbi 45 százalékról 41 százalékra mérséklődött, ami a teljes népesség körében 31 százalékot jelent. Ez a csökkenés a választási eredmények fényében meglepő lehet, de az elmúlt időszak eseményei ellenére sem tekinthető drasztikusnak.

A Tisza Párt, amely az ellenzék vezető erejévé nőtte ki magát, az EP-választáson elért 30 százalékról 31 százalékra erősítette pozícióját, ami a teljes népesség esetén 23 százalékot jelent.

A Mi Hazánk pártja, amely júniusban egy mandátumot szerzett és 7 százalékos eredményt ért el, jelenleg 5 százalékon áll, a népesség körében ez 4 százalékot jelent. Ez a csökkenés ellenére is a parlamenti bejutási küszöb felett marad.

A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a választáson 8 százalékot szerzett, ami csalódást okozott számukra, hiszen csak két mandátumot szereztek, és azokat is a DK politikusai kapták meg. A kutatás külön mérte a három pártot, ahol a Demokratikus Koalíció 7 százalékon, az MSZP 3 százalékon, míg a Párbeszéd 1 százalék alatt áll.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt az önkormányzati választáson Kovács Gergelyt a XII. kerület polgármesterévé választotta, azonban az EP-választáson nem jutottak be. A kutatásban 6 százalékra mérték őket, ami a teljes népességben 4 százalékot jelent.

A Momentum, amely a választás egyik legnagyobb vesztese volt, a felmérés szerint 4 százalékon áll, a teljes népességben 3 százalékot ér el.

A mikropártok között a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Néppárt egy százalék körüliek, de a népesség körében nulla százalékosak. Az LMP, a 2RK és a Megoldás Mozgalom nulla százalékon állnak, míg a Nép Pártja és a Szocialisták és Demokraták nem tudtak elindulni a választásokon, de a teljes népességben egy százalék körül állnak, a kutatásban azonban nullára mérték őket.

A bizonytalanok aránya továbbra is jelentős, a népesség több mint egynegyedét, 26 százalékát teszik ki.