Simonka György ügyében tanúvallomások a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszéken halasztották a korrupcióval vádolt volt fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György büntetőperét, ahol a vád egyik legfontosabb tanúja, J. Gábor fog vallomást tenni novemberben.

A 24.hu információi szerint J. Gábor, aki korábban a Quaestor-botrányban is érintett volt, a Simonka-féle bűnszervezetben könyvelőként és reorganizációs szakemberként tevékenykedett, és a politikus bizalmasa volt. J. Gábor súlyos vádakat fogalmazott meg az ügyészségen, többek között azt állította, hogy Simonka György levélben győzködte Orbán Viktort ártatlanságáról, valamint egyeztetett a büntetőeljárásról Rogán Antallal és Kubatov Gáborral. A koronatanú szerint a politikus arra is utalt, hogy az eljárást érdekében befolyásolják.

A tanú továbbá beszámolt Simonka György néhány Romániával kapcsolatos kijelentéséről is. Eszerint Simonka B tervként egy zöldhatáron keresztüli menekülést fontolgatott a letartóztatása elől, és állítólag olyan információkkal rendelkezik, amelyek Magyarország román belügyekbe való beavatkozását bizonyítják. J. Gábor szerint a román szervek már többször megkeresték Simonkát, hogy adja át nekik ezeket az információkat.

A koronatanú állítása szerint Rogán Antalt és Orbán Viktort is meg akarta győzni ártatlanságáról Simonka György, aki a zöldhatáron át menekült volna Romániába, ha erre sor kerül. J. Gábor a korábbi tárgyaláson beszélt arról, hogyan működött a túlárazás, amivel Simonka irányításával jogellenesen EU-s forrásokat szereztek. A vádhatóság legfőbb tanúja szerint Simonka több találkozót is folytatott Rogán Antallal és Kubatov Gáborral az eljárás ideje alatt, és mindkét fideszes politikusnál próbált információkat szerezni az ügyéről.

Simonka György június 9-én polgármesternek választott, és a négy éve húzódó büntetőperét novemberben fogják folytatni, amikor is J. Gábort, az ügy koronatanúját hallgathatják meg.