„Annak idején sokkal érzékenyebbek voltunk az illemre” – A protokollszakértő elárulta, mennyire udvariasak a magyarok

Az Opinio piackutató reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a magyarok hajlamosak cipőjüket levenni, ha vendégségben vannak, azonban az ajándékozás terén visszafogottabbak. Molnár-Török Gabriella nemzetközi protokollszakértő a Blikknek nyilatkozva beszélt arról, hogy a magyarok udvariassága változó, és több tényezőtől függ.

A magyarok udvariasságát illetően Molnár-Török Gabriella szerint Magyarország valahol a középmezőnyben helyezkedik el. Megjegyezte, hogy az udvariasság mértéke helyszíntől függően változik, például a kis falvakban gyakoribb a köszönés, míg Budapesten az emberek inkább magukkal vannak elfoglalva.

A nemzetközi összehasonlításban a japánokat és a kínaiakat emelte ki a protokollszakértő, mint kiemelkedően udvarias nemzeteket, bár utóbbiak esetében megjegyezte, hogy ez a társadalmi rangtól is függ.

Molnár-Török Gabriella szerint a magyarok jó vendéglátók, és általában udvarias vendégek is, akik ritkán érkeznek ajándék nélkül, bár ez a szokás is korosztályfüggő.

Az udvariasság tekintetében az idősebb korosztály és a szociális területeken dolgozók, például az idősekkel foglalkozók, az értékesítők, valamint az idegenforgalomban dolgozók kiemelkedőek, bár utóbbi területen ez nem mindig tapasztalható.

A protokollszakértő szerint az illem iránti érzékenység csökkenése mögött az áll, hogy manapság kevesebb időt szánnak erre. Az 1960-as évekig a gyerekek illedelmes viselkedésre nevelése általános volt, azonban a családi struktúrák változása és a nagyszülők külön élése, valamint az anyák munkába állása miatt ez a figyelem mértéke csökkent.