Donald Trump a republikánusok elnökjelöltje, és alelnökjelöltet is kijelölt

Donald Trump volt amerikai elnök bejelentette, hogy J.D. Vance-t, az ohiói szenátort jelöli alelnökjelöltnek a közelgő elnökválasztáson.

A republikánusok elnökjelölő konvencióján, Milwaukee-ban, hétfő késő délután került sor a 39 éves Vance megnevezésére, ami szokatlanul késői időpontnak számít ebben a folyamatban. Trump már korábban jelezte, hogy döntött alelnökjelöltje személyéről, de az illetőt, James David Vance-t, befektetőt és írót, aki egy éve tölti be szenátori tisztségét, csak a bejelentés pillanatáig tartotta titokban.

Vance politikai tapasztalatlansága és a washingtoni politikai élettel való járatlansága elsőként negatív megjegyzésként merült fel, azonban feltételezhető, hogy Trump éppen ezért választotta ki őt, hogy távol maradjon a politikai klikkektől és lobbycsoportoktól.

A szenátor személyének kiszivárgása már a bejelentés előtt megtörtént, hiszen egy nyílt forrású hírszerző lap információi alapján Vance konvoja elindult ohiói otthonából Wisconsin felé, ami erősítette a spekulációkat.

Korábban Marco Rubio floridai és Rick Scott dél-karolinai szenátorok is esélyesek voltak a posztra, de Trump stábja több mint 10 személytől, köztük nőktől és feketéktől is, kért életrajzot és bizalmas profilokat, ami megnehezítette a találgatásokat. A Titkosszolgálat sem árulhatta el, hogy kiknek az előéletét és feddhetetlenségét vizsgálták meg Trump kérésére.

Vance íróként is ismert, „Hillbilly elégia” című memoárja bestseller lett és elnyerte a The New York Times nagydíját. A szerző kiválasztása növelheti Trump támogatóinak aktivitását a november 5-i választáson, hiszen Vance népszerű a republikánus jelöltek körében.