Trump részt kíván venni a hős édesapa temetésén és újraírja beszédét az ország egyesítése jegyében

Donald Trump egykori amerikai elnök szeretne részt venni annak a családapának a temetésén, aki a neki szánt lövéstől védelmezve gyermekeit vesztette életét, és újraírja a republikánus elnökjelölő konvencióra tervezett beszédét az ország egyesítése jegyében.

A Pennsylvania állambeli választási gyűlésen történt lövöldözés során Trumpot épphogy sikerült kimenteni, és a merénylet következtében csak a fülét érte sérülés. Az elnök megjegyezte, hogy ha nem fordítja el a fejét, a lövés halálos lett volna. "Nem szabadna itt lennem, halottnak kellene lennem," mondta Trump, utalva arra, hogy milyen szerencsés kimenetelű volt a merénylet számára.

A tragédia során azonban egy családapa, aki Trumpot támogatta, saját testével fedezte gyermekeit, és így ő lett a gyilkos lövedék áldozata. Trump a New York Post újságírójának nyilatkozva kifejezte, hogy szeretne jelen lenni a kétgyermekes hős apa temetésén, és tervezi, hogy meglátogatja a merénylet során megsérült személyeket a kórházban.

Az esemény hatására Trump állítólag megváltozott. Tucker Carlson szerint “megváltoztatja az embert ha arcon lövik”, és Trump egy másik bizalmasa is arról beszélt, hogy a volt elnök “szinte spirituális lett” a hétvégi merényletkísérlet óta. Trump újraírja a hétfői republikánus elnökjelölő konvencióra tervezett beszédét, és az ország egyesítéséről kíván beszélni az ellene elkövetett merényletkísérlet után. A beszéd eredetileg főleg Joe Biden elleni támadásokból állt volna, de Trump most azt mondja, “őszintén, ez egy teljesen másik beszéd lesz”.

A Washington Examiner újságírója szerint Trump gyakran emlegette Istent a beszélgetésük során. “Ez lehetőség arra, hogy egyesítsem az országot. Megadatott nekem ez a lehetőség” – mondta a volt elnök.

Trump a védelmét ellátó titkosszolgálatot is dicsérte, és úgy gondolja, “ajándékot kapott Istentől”, amit “nem tud elhinni”. Ezzel párhuzamosan Joe Biden is a “hőmérséklet csökkentését” és “nemzeti egységet” emlegetett egy televíziós beszédben.

Az Axios szerint Trumpnak esélye nyílik arra, hogy egyesítse Amerikát, ha csütörtöki beszédében egy ritkán látott oldalát villantja meg, alázatosnak mutatkozik, és őszinte azzal kapcsolatban, hogy nem egyszer ő is túl durva, túl harcias volt, de most rájött, hogy a szavaknak következményei vannak.

A Simpson család rajzfilmsorozat egy 1996-os epizódjában, amelyet a brit Channel 4 tévé műsoráról most levettek, egy mesterlövész célozza meg a színpadon álló Lisát, ami kísértetiesen hasonlít a Trump elleni merényletkísérletre. A Liza, az illúzióromboló című részt eredetileg vasárnap délután vetítették volna, de a csatorna előzetes tájékoztatás nélkül egy 2018-as epizódot játszott le helyette. Ez nem az első alkalom, hogy a sorozat kísérteties egybeeséseket mutat a valós eseményekkel, például korábban előre jelezték a Disney és a 20th Century Fox üzletét is.