Párizsi olimpia: eddig 3500 veszélyes személyt szűrtek ki és támadás ért egy terrorelhárítót

A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról, jelentette ki a francia belügyminiszter, aki a közelmúltban egy terrorelhárító katonára Párizsban elkövetett késes támadásról is beszámolt.

Gérald Darmanin a francia belügyminiszter szerint az elutasítottak között „több tucat iszlamista, szélsőbal- és szélsőjobboldali körhöz közel álló radikális” is volt. Az insidethegames.biz portál idézte Darmanin közlését, mely szerint a kizárások mintegy 770 ezer ellenőrzés eredményeként történtek.

A biztonsági intézkedések részeként április elején az olimpiai és paralimpiai játékokon részt venni kívánó önkéntesek közül 800 főt utasítottak el. Emellett ezer magánügynök alkalmazásától is eltekintettek.

Az olimpiai lángot vinni akarók közül is többeket kiszűrtek, a fáklyás staféta tagjának jelentkezőket ellenőrizve 13 személyről derült ki, hogy bűnözői hátterük van.

A biztonsági helyzetet tovább súlyosbítja, hogy hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát késes támadás ért Párizsban, a Gare de l'Est pályaudvar közelében. Az elkövetőt előállították – közölte Darmanin. A katona a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést. A BFM hírtévé értesülései szerint a feltételezett elkövető egy negyvenéves francia állampolgár, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban született. A magát katolikusnak mondó férfinak többször is volt dolga a rendőrséggel erőszakos cselekmények miatt, 2018-ban késsel elkövetett gyilkosság miatt indult ellene eljárás, de kóros elmeállapota miatt nem volt büntethető, pszichiátriai kezelés alá került.