Karácsony Gergely újraválasztása jogerőre emelkedett

A június 9-i főpolgármester-választás eredményét senki sem támadta meg a jogorvoslati határidő lejártáig, így Karácsony Gergely harmadszor is győztesként kihirdetett újraválasztása jogerőssé vált.

Július 12-én, hétfőn 16 órakor járt le a törvényben meghatározott jogorvoslati határidő, és mivel sem Karácsony Gergely, sem Vitézy Dávid, sem más nem támadta meg a választás eredményét a Kúrián, így a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által július 12-én meghozott döntés jogerőre emelkedett. Ezt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) erősítette meg a hvg.hu-nak és az MTI-nek tett közlése alapján.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi jogi és politikai viták után most már egyértelműen és véglegesen kijelenthető, hogy október 1-től Karácsony Gergely foglalja el ismét a Budapest főpolgármesteri székét egy újabb ötéves mandátumra.

Az NVB legutóbbi, jogerőre emelkedett döntése a június 9-i választás harmadik, és így végleges eredményét tükrözi. Az első számolás során Karácsony 324 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot, ami rendkívül szoros eredménynek számított, hiszen a különbség mindössze 0,04 százalék volt. A második számolás után, az érvénytelennek ítélt, de később mégis érvényesnek talált szavazatok miatt Karácsony előnye 41 szavazatra, vagyis 0,005 százalékra csökkent. Végül a harmadik, mintegy 800 ezer eredetileg érvényesnek ítélt szavazat újraszámolása után Karácsony előnye 293 szavazatra nőtt, így ő kapta a legtöbb, összesen 371 538 szavazatot, míg Vitézy Dávid 371 245 szavazatot szerzett.

Jogorvoslat és újraszámlálás

A szűk győzelem után jogorvoslati körök következtek: Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent. A főpolgármester ezután a Kúriához fordult egy új választás reményében, ott helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság eredménymegállapító határozatát. Ezután Vitézy Dávid kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé került az ügy, ahol megsemmisítették a kúriai döntést, így jutott el a folyamat a teljes újraszámlálásig. A végeredmény szerint Karácsony Gergely 293 szavazattal nyert Vitézy Dáviddal szemben, aki a második körös újraszámolás után elfogadta az eredményt.

A főpolgármester tervei

Karácsony Gergely a közösségi oldalán az utolsó újraszámlálást követően arról írt, hogy „Nincs már mit újraszámoltatni. És ebben egy jó dolog biztosan van, hogy nekem okom és módom van újra azt mondani. Köszönöm, Budapest!” Az újraválasztott főpolgármester konkrét ígéretet is teszt a választóknak: „Több zöld, több gondoskodás, jobb egészség a budapestieknek, az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programja, utcák és terek zöldítése, a klímaválság kezelése, a közösségi közlekedés és a közszolgáltatások további fejlesztése, ez a dolog.”

Vitézy Dávid a hivatalos bejelentést követően a Facebook-oldalán írt arról, hogy elismeri a választás győztesének Karácsony Gergelyt.