A nyírmártonfalvai lombkoronasétány körüli ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékes szerve végzi a nyomozást, nem az Európai Ügyészség, mint azt korábbi hírek állították.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye szerint a nyomozás különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult. A NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya Dr. Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő 2023. április 16-án előterjesztett írásbeli választ igénylő kérdése alapján kezdte meg a vizsgálatot.

Az Európai Ügyészség (EPPO) 2024. február 23-án átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek, amelyet a Transparency International Magyarország korrupcióra hivatkozva tett bejelentése követett. A bejelentés a Nyíradonyban megvalósított lombkoronaösvény-projektekre és a nyírmártonfalvai lombkorona tanösvény projektre vonatkozott, amelyek kapcsán a bejelentő szerint politikailag befolyásos személyek jutottak uniós támogatásokhoz.

Azonban az Európai Ügyészség úgy döntött, hogy a bejelentés nem tartozik a hatáskörükbe, így azt a Legfőbb Ügyészséghez továbbították. A Legfőbb Ügyészség ezt követően a bejelentést és az EPPO átiratát a költségvetési csalás bűntette miatt folyó nyomozásban történő felhasználás végett a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészségnek továbbította.

A lombkoronasétány, amely 60 millió forintból épült meg Debrecentől 30 kilométerre fekvő településen, a Telex által is dokumentált videó szerint egy teljes erdő kivágásával járt együtt. Az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított. A nyírmártonfalvi lombkoronasétány építése során az egész erdőt tarra vágták.