Légkondicionálóval felszerelt lakások drágábbak Budapesten

Budapesten jelentősen magasabbak az albérleti díjak azoknál a lakásoknál, amelyek légkondicionáló berendezéssel rendelkeznek. Az ingatlan.com adatai alapján, amit az RTL ismertetett, átlagosan 15 százalékkal, körülbelül 40 ezer forinttal kerülnek többe ezek a lakások, mint a légkondicionáló nélküli társaik.

Az ingatlanpiaci elemző, Balogh László szerint a légkondicionálóval felszerelt lakások iránti kereslet is magasabb, ami az árakban is megmutatkozik. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a légkondicionálók fenntartása nem tekinthető olcsó mulatságnak, hiszen a jelenlegi forróságban a működtetésük havi 15 ezer forintba kerülhet egy légkondicionáló esetében, ha napi 10 órás használattal számolunk. A kánikulában a légkondicionáló berendezések Magyarországon napi 6000 megawattóra villamosenergiát fogyasztanak, vagyis a teljes áramfelhasználás mintegy 5,5 százalékát teszik ki.

Magyarországon a lakások körülbelül negyedében található légkondicionáló berendezés, azonban a felszereltség jelentős eltéréseket mutat a különböző országrészek és városok között. Általánosságban elmondható, hogy a melegebb éghajlatú és gazdagabb településeken gyakoribbak a légkondicionálók, míg a hűvösebb és szegényebb területeken kevesebb ilyen berendezést találunk. A 35 százalékra becsült világátlaggal szemben Magyarországon a lakások mindössze 27,6 százalékában van légkondi a legutóbbi népszámlálás adatai szerint. Halásztelek, a Balaton környéke és Hajdúszoboszló 50% feletti arányával jól áll, míg a legszegényebb, aprófalvas térségekben, például Borsod és Heves vármegye északi részén, Nógrád vármegyében, Baranya és Somogy vármegyék határtérségeiben a klímás ingatlanok aránya a legalacsonyabb.