Rogán izraeli-grúz barátja és az izraelita hitközség közös cége 1,3 milliárdot kapott Brüsszelből

Egy szokatlan cégfelvásárlás eredményeként Rogán Antal barátja, Michaeli Shabtai és a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közösen szerezte meg az ország egyik legnagyobb alumíniumfeldolgozóját, az Inotal Alumínium-feldolgozó Zrt.-t, és 1,3 milliárd forint uniós támogatást nyertek egy beruházásra.

Az Inotal Zrt. által elnyert támogatás egy 3 milliárd forintos összértékű beruházás 45 százalékát fedezi, melynek maradék részét saját forrásból tervezik finanszírozni. A pályázatot idén február 2-án nyújtották be, és a pozitív elbírálásra szűk három hónappal később került sor. A beruházás keretében egy 10 MW névleges teljesítményű és egy 20 MW energiatárolási kapacitású energia tároló rendszert kívánnak telepíteni Veszprémben. Ezzel a projekttel az Inotal hozzájárul Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének megvalósításához. A vállalat vállalja, hogy a rendszert 10 évig üzemelteti, rendszeresen használja, és adatokat szolgáltat az EU és a MEKH felé a beruházás műszaki és gazdasági tapasztalatairól. Emellett lehetővé teszik, hogy a MAVIR Zrt. évente legalább egyszer helyszíni ellenőrzést végezzen.

Az Inotal Zrt. pénzügyi helyzete stabilnak tűnik, hiszen a cég tiszta nyeresége 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 1,2 milliárd forintról 1,8 milliárdra. A cég bankszámláján 2,7 milliárd forint, az eredménytartalékban pedig 5,8 milliárd forint állt rendelkezésre a tavalyi év végén.

A 2024-es év azonban kihívásokat is tartogat a cég számára. Többek között egy korábbi üzemi baleset miatt árvaellátást kell fizetniük, amire 9,7 millió forintot tartalékoltak. Egy munkaügyi per kapcsán is tartalékot képeztek, ahol egy magánszemély hozzátartozóként 17 millió forintos sérelemdíjra és havi tartás pótló kártérítésre tart igényt. Emellett a fixált földgáz árak miatt várható veszteségekre is felkészülnek, erre a célra 302 millió forintos tartalékot képeztek. A salakfeldolgozás során használt tárolómedencék rekultivációjára is közel 50 millió forintot különítettek el. Összességében közel 140 millió forintot tesznek félre ezekre a célra.