A magyar lakáshitel-piac legfrissebb trendjei

Az OTP Bank kamatemelése után sokan várták a többi bank hasonló lépését, de a lakáshitelek nem drágultak meg tömegesen. A piaci várakozásokat felülmúló lakossági kereslet ellenére a bankok közötti verseny és a hozamok csökkenése éppen ellentétes hatást gyakorol. A kamatok érdemi és tömeges csökkenésére továbbra sincs nagy esély, így nem érdemes várni a hitelfelvétellel.

Az MNB adatai szerint májusban 129 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ami két évvel korábban, a Zöld Otthon Program idején volt utoljára ilyen magas. Idén az első öt hónapban a lakosság 2,5-szer annyi lakáshitelt vett fel, mint egy évvel korábban, összesen 515 milliárd forint értékben. Ez a növekedés nem csak a CSOK Plusz programnak köszönhető, hiszen a piaci kamatozású forinthitelekből is többet vettek fel, mint 2021 hasonló időszakában.

A bankok többsége nem emelte jelentősen a kamatokat; májusban az MNB szerint 6,35%-os átlagkamaton kötöttek piaci kamatozású lakáshiteleket. Az OTP Bank és a K&H Bank kamatemelése kivétel, utóbbi intézet egyes termékeinél kamatcsökkentést is végrehajtott.

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora alapján az OTP Banknál 20 évre 20 millió forintos lakáshitel 7,64%-os kamattal vehető fel, ami a legmagasabb a piacon. Ezzel szemben a Gránit Bank 6,18%-os kamattal kínálja a legkedvezőbb feltételeket. A kisebb jövedelműek számára az MBH Bank ajánlata a legelőnyösebb.

A lakáshitelkamatok jövője több tényezőtől függ, többek között a negatív kamatfelárak fenntarthatóságától, a THM-plafon eltörlésétől, a referenciahozamok alakulásától és a kormány adóintézkedéseitől. A piaci kereslet növekedése ellenére a bankok nem emeltek jelentősen kamatokat, hanem inkább a versenyt erősítették.

Jelenleg a törlesztőrészletek átlagosan 18%-kal alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt, de a 2021-es mélypontokhoz képest még mindig 25%-kal magasabbak. Az átlagos lakáshitelkamatok 6% felett maradnak.