A Perseidák meteorzápora megkezdődött

Az év egyik leglátványosabb csillaghullása, a Perseidák meteorzápora elkezdődött, melynek csúcspontja néhány hét múlva várható.

A Perseidák meteorzápora július 14-től szeptember 1-ig tart, a legintenzívebb időszakot pedig 2021. augusztus 11-12-én jegyezhetjük majd fel. Ebben az időszakban, ha az égbolt tiszta, a holdciklusnak köszönhetően kevés természetes fény zavarhatja a megfigyelést, így különösen ajánlott lesz az éjszakai égbolt szemlélése.

A csillaghullás maximuma alatt gyakran emlegetik, hogy óránként akár 100-150 meteort is megfigyelhetünk, azonban ez a szám a teljes égboltot figyelembe véve értendő, és a valóságban ez az érték alacsonyabb. Ennek ellenére a Perseidák meteorzápora még így is lenyűgöző látványt nyújt, hiszen a hullócsillagok az égen bárhol megjelenhetnek.

A meteorraj nevét onnan kapta, hogy látszólag a Perseus csillagképből érkeznek, de valójában a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származó apró szemcsék okozzák a jelenséget. Amikor a Föld áthalad az üstökös törmeléksávján, a légkörbe belépő részecskék fényes csíkokat húznak az égen, így teremtve meg a meteorzápor látványát. A Perseidák meteorzápora minden nyáron visszatérő esemény, amelyet a csillagászat kedvelői nagy érdeklődéssel várnak.