Német városban betiltották a "néma róka" kézjelet

Egy észak-német városban, Brémában betiltották az osztálytermekben használt "néma róka" nevű kézmozdulatot, mivel az hasonlít a Szürke Farkasok szélsőjobboldali török csoport által használt "farkasköszöntés" gesztusra. A tanárok által gyakran alkalmazott jel, amely a figyelmet hivatott felhívni az órára, most a kontroverziák kereszttüzébe került.

A Szürke Farkasok, amely egy keményvonalas iszlamista csoport és közel húszezer tagot számlál, a 70-es évek óta robbantásos merényletekkel hozható kapcsolatba. A kézmozdulatot a csoport tagjai gyakran használják, és a "farkasköszöntés" néven vált ismertté.

A kézjel körüli viták akkor váltak kiélezettebbé, amikor a török labdarúgó-válogatott legyőzte az osztrák csapatot a foci-Európa-bajnokságon, és az UEFA vizsgálatot indított Merih Demiral török focista gólöröme miatt, aki a vitatott gesztussal ünnepelte találatait. Emiatt a német kormányzat a török nagykövetet is beidézte a Szövetségi Külügyminisztériumba.

A Német Pedagógusszövetség elnöke felhívta a tanárok figyelmét, hogy legyenek érzékenyebbek a kézmozdulat használatakor, és szükség esetén más módszerekkel próbálják meg lecsitítani a diákokat. Ez különösen fontos, tekintettel arra, hogy Németországban mintegy 3 millió török nemzetiségű ember él, akik a legnagyobb etnikai kisebbséget alkotják az országban.

A "néma róka" kézjel, amely a metálvillára is hasonlít, régi hagyományokkal rendelkezik a német oktatásban. A tanár ezzel a gesztussal jelezte a gyerekeknek, hogy ideje elhallgatniuk és rá figyelniük. A brémai oktatásügyi hivatal szóvivője szerint már régóta folynak viták a kézjel betiltásával kapcsolatban, ám most úgy érzik, hogy nincs más választásuk. „A kézjel politikai jelentéstartalma teljességgel összeférhetetlen Bréma városának értékeivel” – mondta.

A balhé következményeként a német belügyminiszter, Nancy Faeser is erős szavakkal ítélte el a szélsőséges gólörömöt, ennek pedig lett egy olyan következménye, hogy a törökök és a németek is raportra rendelték egymás nagyköveteit, végül pedig Demiralt az UEFA el is tiltotta két meccsre.

A feszültségen nem segített Recep Tayyip Erdogan török elnök megszólalása sem, aki a betiltást tisztességtelen, politikai okok miatt meghozott döntésnek nevezte és azon kezdett merengeni, hogy miért nem tiltakozik senki sem a német mezen látható sas, vagy a francián megjelenő kakas ellen.