Ukrajnai katonák és politikusok Joe Biden elnöki teljesítményéről és a Trump elleni merénylet hatásairól

Ukrajnában növekvő aggodalommal figyelik az amerikai elnök, Joe Biden politikai teljesítményét a 2024-es elnökválasztás közeledtével, miközben a Donald Trump elleni merénylet is komoly aggodalmakat kelt a világpolitikában. A frontvonalban harcoló ukrán katonák és az ország politikai, valamint üzleti életének képviselői egyaránt kifejezték véleményüket Biden jelenlegi politikai állapotáról, Donald Trump volt elnökkel szembeni esélyeiről és a Trump elleni merénylet lehetséges következményeiről.

Az amerikai Demokrata Párt szövetségesei és a fronton harcoló ukrán katonák is aggodalmukat fejezték ki Biden újraválasztásának kérdésében, különösen a "második világháború óta legvéresebb európai háborúban" nyújtott segítség tekintetében. Az Index beszámolója szerint Biden június végi vitateljesítménye katasztrofális volt, ami mentális alkalmasságát kérdőjelezte meg. A washingtoni NATO-csúcstalálkozón Biden erőt és összetartást igyekezett mutatni, de a csúcstalálkozó záró sajtótájékoztatóján elkövetett baklövései aggodalmat keltettek, miközben a napokban kíméletlen kritikákat kapott az egészségügyi állapota miatt.

Az ukrán katonák közül többen is nyilatkoztak a The Kyiv Independentnek. Pavlo, az ukrán 63. gépesített dandár altisztje szerint Biden sürgősen távoznia kellene, míg Oleh drónkezelő Biden mellett tenné le a voksát, annak ellenére, hogy szerinte az elnök már öreg. Marian, a 47. különleges gépesített dandár volt katonája, Biden fegyverhasználati korlátozásait kritizálta.

Az amerikai-ukrán kapcsolatok jövőjét illetően Andy Hunder, az Amerikai Kereskedelmi Kamara ukrajnai elnöke szerint sok forog kockán, és a megfelelő partnerség kiépítése kulcsfontosságú. Az ukrán parlament egyik forrása szerint a washingtoni NATO-csúcstalálkozó Biden számára kudarcot jelentett.

Egy Zelenszkij-kormányzathoz közel álló forrás szerint az amerikai helyzet a washingtoni politika és az ukrán valóság közötti szakadékot mutatja. Az ukrán civil társadalom egyik vezető képviselője szerint az Egyesült Államok jelenlegi instabil helyzete negatívan befolyásolja Ukrajnát, és ha Trumpot választják meg, az még kevésbé lesz érdekelt az ukrajnai reformok előmozdításában.

Volodimir Fesenko politikai elemző szerint a Biden-kormányzat célja, hogy Ukrajna ne veszítsen, de győzelmi stratégiája nincs. Jevhen, az ukrán 25. légidandár drónmérnöke szerint Biden hasznos volt Ukrajna számára, de nem elég határozott Oroszországgal szemben, és reméli, hogy Kamala Harris kapja majd a támogatást.

Egy volt ukrán külügyminiszter szerint az amerikai választásokkal kapcsolatos félelmek túlzóak, és ha Trumpot választják meg, az ukrán politikusoknak meg kell tanulniuk vele kommunikálni.

Valentin, az ukrán 72. gépesített dandár katonája és Mikola Melnyik volt parancsnok hangsúlyozták, hogy az ukrán katonák készen állnak a végsőkig harcolni az országért, és az amerikai választók döntése kulcsfontosságú lehet Ukrajna jövője szempontjából.

A közelmúltban történt Donald Trump elleni merénylet azonban új dimenziót nyitott az amerikai politikában. A pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen egy 20 éves férfi több lövést is leadott a volt elnökre, aki a fülén sebesült meg, de a támadásban egy néző életét vesztette, és ketten életveszélyesen megsebesültek. Az FBI gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet.

A merénylet hatása a választásra még spekuláció tárgya, de a republikánusok esetleges politikai hasznot húzhatnak belőle, különösen a közösségi médiában terjedő információk és összeesküvés-elméletek révén. Az események hatással lehetnek az ingadozó választókra és a "billegő államok" sorsára is, így a világpolitikai hatás megkérdőjelezhetetlen.

Joe Biden választási stábja közölte, hogy felfüggesztik kampányvideóik vetítését, válaszul a Donald Trump elleni merényletre. Az elnök megvan a véleménye a történtekről, és bár további információkat vár a hatóságoktól, már alaposan tájékozódott az ügyben, és tervezi, hogy beszélni fog politikai ellenfelével.

(Borítókép: Donald Trump 2024. július 13-án. Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images)