Győri Enikő lehet a legjobb választás az EU-biztos posztra Újhelyi István szerint

A Fidesz-kormány négy jelöltet tart számon, akik közül Győri Enikő volt nagykövetet tartják a legalkalmasabbnak az Európai Bizottsági poszt betöltésére, véli Újhelyi István, az MSZP leköszönő EP-képviselője.

Az Európai Parlament hivatalos megalakulása és az Európai Bizottság elnökének megválasztása után hamarosan napirendre kerül az új EU-biztosok jelölése. Újhelyi István, aki jelenleg az ENSZ turizmusért felelős fő képviselője, szerint a Fidesz-kormány Győri Enikőt, korábbi nagykövetet és megválasztott EP-képviselőt szeretné pozícióhoz juttatni.

Újhelyi brüsszeli forrásokból származó információi alapján úgy véli, hogy a miniszterelnök négy jelöltet mérlegel: Várhelyi Olivért, a jelenlegi bővítéspolitikáért felelős biztost, Győri Enikőt, valamint Ódor Bálint EU-nagykövetet és Bóka János EU-ügyi minisztert. Újhelyi szerint az utóbbi kettő kevésbé valószínű, hiszen Ódor inkább csak tartalékterv, Bóka pedig a soros magyar uniós elnökség fontos szereplője.

Újhelyi szerint Győri Enikő a Fidesz külpolitikusai és EP-képviselői közül az egyik legtapasztaltabb és legelfogadottabb politikus Brüsszelben, ami a jelenlegi politikai helyzetben előnyt jelenthet számára.

Az eredeti terv szerint Varga Judit, volt igazságügy-miniszter és EP-listavezető lett volna a biztosjelölt, de a kegyelmi ügyek miatt ez a terv és Varga ambíciói is kútba estek.

Végül Újhelyi felveti, hogy bár a magyar kormány szeretné megtartani a bővítéspolitikai portfóliót, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság várható elnöke kisebb súlyú poszttal kínálhatja meg a magyar jelöltet.