Trump: Ne hagyjuk, hogy a Gonosz győzzön

Donald J. Trump republikánus elnökjelölt egy új bejegyzést tett közzé a Truth Socialön, köszönetet mondva a támogatásért és az imákért egy pennsylvaniai kampányeseményen történt lövöldözés után.

Donald Trump, aki korábbi amerikai elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt, egy szombati lövöldözés után közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a hit által erősek maradnak és ellenállnak a gonoszságnak. Trump szerint csak Isten akadályozhatta meg a nagyobb tragédiát, és hálás a sok imáért, amit kapott. A bejegyzésben kifejezte együttérzését az áldozatok és családjaik iránt, valamint imát mondott a sebesültek gyógyulásáért és megemlékezett az elhunyt civilről. Trump kiemelte, hogy most fontos az összefogás és az amerikai jellem megmutatása, valamint az elszántság, hogy ne engedjék a Gonosznak győzedelmeskedni.

Az esemény során Trumpot is érte egy lövedék, amely a fülét sérült meg, de szerencsére jól van, és kiengedték a kórházból. A merénylő a színpadtól körülbelül 130 méterre levő raktárépület tetejéről adott le több lövést, amelyek közül egy találta el az elnököt. A többi lövedék a nézők közé csapódott, egy ember életét vesztette, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A támadót a helyszínt biztosító mesterlövészek azonnal lelőtték. Trump már tervezi, hogy a következő héten Wisconsinból szólaljon meg, és részt vesz a republikánus párt jelölőgyűlésén, ahol valószínűleg hivatalosan is elnökjelöltté választják.

A merénylet utáni pillanatokban Trump a földre vetette magát, és az őt védő Secret Service több embere a testével védelmezte a volt elnököt. A CNN beszámolója szerint miután a lövések abbamaradtak, Trump a cipőjét kereste, amely a lövéseket követően valahogy leesett a lábáról. A közösségi médiában terjedő fotókon az látható, hogy egy cipő – feltehetően Trumpé – végül a színpadon maradt.

A merényletet követően Trump saját közösségi felületén, a Truth Social-ön posztolt, ahol köszönetet mondott a Secret Service-nek, részvétét fejezte ki az egyetlen halálos áldozat családjának, és azt mondta, „hihetetlen”, hogy ilyen esemény megtörténhet az Egyesült Államokban. Vasárnap Trump ismét írt a Truth Social-re, hangsúlyozva, hogy nem fognak félni, hanem rendíthetetlenek maradnak hitükben, és szembeszállnak a gonosszal.

Joe Biden amerikai elnök a merényletet követően felhívta Donald Trumpot. A CNN egy forrása szerint a beszélgetés „jó”, valamint „rövid és tiszteletteljes” volt. Egy fehér házi tisztviselő szerint Biden szombat este kereste telefonon riválisát, hangsúlyozva, nem tűri a politikai erőszakot, és biztosította Trumpot, hogy teljes körű vizsgálatra utasítja a hivatalokat.

Mike Johnson, a Képviselőház republikánus elnöke az MSNBC televíziónak nyilatkozva arról beszélt: csoda, hogy Trump élve megúszta a merényletet, mert a lövedék „épp csak egy milliméterrel” tévesztett célt ahhoz, hogy súlyos sebesülést okozzon, sőt akár végezzen a volt elnökkel. Johnson szerint a politikai beszédmód túlságosan felhevült az Egyesült Államokban, és ezt le kellene hűteni. A Kongresszus átfogó vizsgálatot fog lefolytatni annak felderítésére, hogy a biztonsági intézkedések során követtek-e el hibákat a kampánygyűlésen.