Amerika a polgárháború szélén

„Fight!”, azaz „harcoljunk!” – kiabálta Donald Trump véres fejjel, az öklét az égnek emelve, miután egy merénylő meglőtte egy kampánygyűlésen, és a füle sérült meg. Ez a jelenet döbbenetes kontrasztot mutatott az utóbbi hónapokban gyakran hebegő, összevissza beszélő Joe Biden elnökkel szemben, és Trumpnak esetleg megnyerte az idei elnökválasztást.

Amerika 2024-ben olyan helyzetben van, ahol több millió ember kész lenne ténylegesen harcolni egy démonizált, félig-meddig fiktív ellenséggel szemben. Trump rajongóinak képességét a harcra a Capitolium ostromakor már láthattuk, és most a merénylő cselekedete is azt mutatja, hogy Trump ellenfelei is képesek fegyveres erőszakra. Az országban 400 millió lőfegyver van magánkézben.

A 2021. január 6-i események után a politikai megosztottság és feszültség csak nőtt az amerikai társadalomban. Biden elnöksége alatt az orosz–ukrán háború, az infláció, a gázai háború csak olaj volt a tűzre. Elon Musk Twitternél történt hatalomátvétele is hozzájárult a helyzet romlásához, a platformot összeesküvés-elméletek és dezinformáció terjesztésének helyszínévé téve.

Trump a január 6-i ostrom elítéltjeit hősöknek és politikai foglyoknak nevezte, saját bírósági ügyeit pedig boszorkányüldözésként állította be. Az amerikai sajtóban gyakran téma volt a bírók és esküdtek dilemmája Trump ügyeivel kapcsolatban, mivel döntéseikkel Trump híveit bőszíthetik fel.

A republikánus szavazók 70 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy 2020-ban választási csalás történt, és az amerikaiak 23 százaléka szerint indokolt lehet fegyveres erőszakhoz folyamodni az ország megmentése érdekében. A Trump elleni merénylet rávilágított, hogy nem csak a republikánusok, hanem a demokraták között is vannak, akik hajlandóak fegyveres erőszakra. A demokrata oldalon Biden lecserélésének lehetősége vált a központi vitatémává, miközben a republikánusok a Project 2025 keretében a politikai hatalom megszilárdításán dolgoznak.

A merénylet következtében Amerika közel állt a polgárháború kirobbanásához. A november 5-i választás eredményétől függetlenül több tízmillió ember úgy fogja értelmezni, hogy Amerika végső pusztulása következik be. Biden és Trump az egységre szólítottak fel és elítélték az erőszakot, de a közösségi médiás megmondóemberek továbbra is hergelik a közönségüket, ami nem ígér jót.

A merénylet során a volt elnök könnyebben sérült meg, de a támadásban egy másik ember életét vesztette és ketten életveszélyesen megsebesültek. Az FBI Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet, és a támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok. Az esemény nemcsak az egész világot, hanem még Kelemen Annát is megdöbbentette, aki meztelen fotóval üzent Trumpnak, és a közösségi oldalán kifejezte véleményét, miszerint Trump a merénylet után még erősebb pozícióban lehet az elnökválasztáson. Joe Biden amerikai elnök szintén elítélte az ellenfele elleni támadást, ami az egész világot és a politikai vezetőket is sokkolta, és felszólította Amerikát, hogy fogjon össze a történtek után.

Biden elrendelte a támadás előzményeinek gyors biztonsági kivizsgálatát, és arra kérte az embereket, hogy ne próbálják meg kitalálni a merénylő indítékait. Az elnök utasította a titkosszolgálatokat, hogy vizsgálják felül a jövő héten kezdődő republikánus nemzeti gyűlés biztonsági intézkedéseit is. A merénylet után Trump arról posztolt, hogy „ebben a pillanatban fontosabb, mint valaha, hogy összefogjunk, és megmutassuk igazi amerikai jellemünket, hogy erősek és elszántak maradjunk, és ne hagyjuk, hogy a Gonosz győzzön”. Az elnök és tanácsadói a merénylet után kénytelenek voltak újragondolni a kampányukat: kampányvideóikat leállították, és elhalasztották hétfői texasi útját. Biden vasárnap este az Ovális Irodából tervez beszédet intézni a nemzethez. A húsz éves merénylőről egyelőre nem sok információ elérhető.