Az amerikai elnökök elleni merényletek és azok következményei

Donald Trump volt amerikai elnök, aki jelenleg is a republikánusok elnökjelöltje, kisebb sérülésekkel megúszta a pennsylvaniai Butler városában történt merényletkísérletet. Az eset jelentős politikai hatással bír, és a republikánusok keményen bírálják a Joe Biden-adminisztráció belügyminiszterét, Alejandro Mayorkast, amiért megtagadta Trump nagyobb védelmét.

Magyar idő szerint a merényletkísérlet után Mike Waltz, a képviselőház Trumpot támogató tagja, Mayorkast vádolta meg azzal, hogy többszöri kérés ellenére sem biztosított elegendő védelmet a volt elnöknek a Secret Service-től. A Fox News szerint a képviselőház belbiztonsági bizottsága kivizsgálja majd Waltz vádjait. Mayorkas a migráció és a bevándorlás kezelése miatt már korábban is célkeresztben volt, az év elején impeachmentet is kezdeményeztek ellene.

A politikai megosztottság Amerikában nem új jelenség. Anthony Zurcher, a BBC észak-amerikai tudósítója szerint a jelenlegi helyzet hasonlít a hatvanas évek Amerikájához, amikor is több politikai és polgárjogi aktivista életét vesztette. Az akkori események között említést érdemel John Fitzgerald Kennedy és Robert Kennedy merénylet áldozatává válása, valamint Martin Luther King meggyilkolása, amelyek mély nyomot hagytak az amerikai társadalomban.

A hatvanas években a polgárjogi mozgalom eredményeként a faji megkülönböztetés elleni küzdelem jelentős előrelépést ért el. A Rubicon Online szerint King halála jelentette a polgárjogi mozgalom fénykorának végét, és a mozgalom által elért sikerek világpolitikai változásokhoz vezettek.

Az amerikai történelem során több olyan merénylet is történt, amelyek mélyítették a belső politikai megosztottságot és világpolitikai hatással is bírtak. Abraham Lincoln meggyilkolása után Andrew Johnson került hatalomra, akit a történészek a "valaha volt legrosszabb amerikai elnöknek" tartanak. Johnson a polgárháború utáni időszakban akadályozta a jogegyenlősítő törvények életbe lépését, és ő volt az első elnök, aki ellen impeachmentet indítottak.

John F. Kennedy meggyilkolása után Lyndon B. Johnson vállalta az elnöki teendőket, aki a "Nagy Társadalom" megvalósítását tűzte ki célul, de a vietnámi háború költségei miatt nem tudta teljesíteni ígéreteit. Robert Kennedy, aki szintén elnökjelölt volt, meggyilkolása után Richard Nixon került hatalomra, akinek elnökségét a Watergate-botrány árnyékolta be. Nixon lemondása után Gerald Ford lett az elnök, aki kegyelmet adott elődjének.