Robert Fico és Donald Trump elleni merényletek párhuzama

Robert Fico szlovák miniszterelnök a Donald Trump elleni gyilkossági kísérlet kapcsán párhuzamot vont saját, május 15-én történt merénylete és az amerikai elnök elleni támadás között.

A felvidéki Új Szó beszámolója alapján Fico úgy véli, hogy a Trump elleni szombati merénylet ugyanazt a forgatókönyvet követte, mint amit ő maga is átélt május 15-én. Fico szerint ha Trump támadója értené a szlovák nyelvet, akkor a Denník N, a Sme vagy az Aktuality lapok olvasása után kedvet kapna ahhoz, hogy "rendet tegyen" az engedetlen volt amerikai elnökkel.

A szlovák kormányfő hozzátette, hogy Trump politikai ellenfelei megpróbálták őt leállítani, és amikor ez nem sikerült, annyira felbosszantották a közvéleményt, hogy egy szerencsétlen fickó végül fegyvert ragadott. Fico szerint a jövőben a megbékélésre és megbocsátásra lesz szükség.

Fico korábban is a vele kritikus sajtót okolta a közhangulat elmérgesedéséért, és áprilisban már említette azokat a lapokat, amelyek szerinte olyan frusztrációt szítanak, ami egy magas beosztású politikus meggyilkolásához vezethet. A szlovák miniszterelnököt egy olyan merénylő (Juraj Cintula) lőtte meg, akihez egy szélsőjobboldali szlovák paramilitáris szervezet kapcsolódik, míg a Donald Trump elleni merénylet 20 éves elkövetőjét (Thomas Matthew Crooks) republikánusként regisztrálták a választói névjegyzékben.