Paul Auster: Baumgartner – Az utolsó regény

Paul Auster amerikai sikerszerző már halálos beteg volt, amikor megírta utolsó regényét, a Baumgartnert, amelyet ő maga is az utolsó művének vélt. A könyv főhőse, Seymour Baumgartner életét felesége, Anna iránti szerelme határozta meg, de a nő már nincs, és a hetvenes éveibe lépő Baumgartnernek meg kell birkóznia a hiányával.

A Baumgartner egy egyszerű és lineáris történetet mesél el, amelyben az olvasók egy szimpatikus és empátikus karakterrel találkozhatnak. Baumgartner professzor hétköznapi emberként él, könyveket rendel és adományoz a könyvtárnak, miközben emlékezik. Tíz évvel ezelőtt veszítette el feleségét, Annát, aki a tengerbe veszett, és gyakran töpreng azon, hogy mi lett volna, ha másképp cselekszik. A könyvben a felesége iránti szeretet és a hiány érzése áthatja az egész történetet.

Baumgartner karaktere olyan, akihez könnyen kötődünk, mert képes rácsodálkozni a világra, és nem sajnáltatja magát. Azt érezni, hogy tanult az élet adta leckékből, és hálás mindenért, még egy nehéz korszakban is.

Az emlékezet és a hiány közös vonása, hogy az elvesztésük bosszantó. Paul Auster utolsó munkája ravaszul és fájdalmasan emlékeztet erre a veszteség érzésére. A történetben a fájdalom és a hála édes és profán váltakozása rajzolódik ki.

Baumgartner egy éjszakai baleset után, amelyben úgy tűnik, "újjáéledt" felesége megkéri, hogy találja meg a lelki nyugalmát, új kapcsolatba kezd Judittal, aki azonban később elhagyja egy fiatalabb férfiért. Ez újabb csapás Baumgartner számára, de már nem olyan ijesztő, hogy feladja az életet.

Pék Zoltán fordításában a történet sodró ereje magával ragadja az olvasót. A szöveg egyszerűsége segíti az olvasást, és a szerző gyakran kalauzolja az olvasót váratlan irányokba. Baumgartner családjának múltbéli története is előkerül, amelyben az idősebb Baumgartner kötelességtudattal élte az életét, és lemondott intellektuális ambícióiról a család és a megélhetés érdekében.

A Baumgartner egy filozofikus úton vezeti végig az olvasót, és Paul Auster életművének méltó lezárását jelenti. A szerző már nincs közöttünk, de könyveiben tovább él. A regényt nehéz elfogultan olvasni és írni róla, de az életmű méltó lezárásaként állíthatjuk, hogy ez a mű nem a szerző legjelentősebb alkotása, de mégis fontos része annak.

Paul Auster: Baumgartner
21. Század Kiadó, 2023. 188 oldal