Palya Bea és a belső árva kislány

Palya Bea énekes-dalszerző azon kevés emberek közé tartozik, akik bátran szembenéznek múltjukkal és traumáikkal, és képesek másokat is támogatni ebben a folyamatban.

Palya Bea 2018-as Belső gyermek című dalában egy árva kislányról énekel, aki folyamatosan valakit vár, hogy érvényesítse a létezését. Az énekesnő parasztcsaládban nőtt fel, ahol a szülei szeretete mellett is inkább csak munkaerőnek tekintették, és csak akkor kapott elismerést, ha dolgozott. Bea gyermekkori élményei között a magány dominált, és gyakran érezte magát árvának, még a családja körülött is. A szülei próbáltak mindent megtenni, de nem tudták, hogyan dolgozzák fel egy csecsemő elvesztését vagy hogyan bánjanak egy gyermekkel, hogy az jól érezze magát a bőrében. Bea gyakran töltötte az időt egyedül, énekelve, írogatva vagy rajzolva.

A változás akkor következett be, amikor rájött, hogy nem kell kívülről várnia azt a felnőttet, aki feltétlen szeretetével átírja a múltat. 25 évnyi belső munka után Bea maga lett saját magának az a felnőtt, aki képes körülölelni a belső árva kislányt, és ezzel visszavette az irányítást a saját élete felett. A belső gyermekkel kapcsolatos dal születése jelentette számára az „árvaság” végét.

Annak ellenére, hogy a falusi közösségből, Bagról Budapestre került az Apáczai Gimnáziumba, ahol új emberekkel ismerkedett meg és színházi, táncelőadásokra járt, a belső biztonságérzet hiányzott. A színpad azonban mindig otthonos helynek számított számára. A harmincas évei jelentették azt az időszakot, amikor ráébredt, hogy újra kell gondolnia gyerekkori önmagát ahhoz, hogy megtalálja a biztonságot. A dalszerzői munkája egyre tudatosabb lett, és érezte, hogy a fájdalmas élményeit dalba gyúrva másoknak is segíthet. A biztonságérzet végül a második szülése és a válása után, 25 év tanulást és önismereti munkát követően érkezett meg hozzá.

A teljes interjút Gócza Anita készítette, és a HVG Extra Pszichológia magazin legújabb számában olvasható, amely a belső gyermekkel és az önazonossággal foglalkozik.