Terjednek a konteók, megtorlások jöhetnek a Trump elleni merénylet után

Miután a támadó a republikánus elnökjelölt életére tört, többen összeesküvés-elméleteket gyártanak, míg mások követelik, hogy fejek hulljanak a porba. Lapszemle.

Miközben a világ vezetői sorra nyilvánítják ki részvétüket az áldozat és a sérültek családjai felé, illetve megdöbbenésüket, elítélő véleményeket közölnek a Donald Trump ellen szombaton elkövetett erőszakos politikai merénylet kapcsán, többek között a médiában is elszámoltatások következhetnek, emellett már terjednek az összeesküvés-elméletek.

Például a német közszolgálati csatorna, a ZDF egyik humoristájának kirúgását követelik abban a petícióban, amelyet a Berliner Zeitung idéz. Az aláírók azt követelik Németországban, hogy távozzon pozíciójából az Európa legnagyobb közszolgálati műsorszórójának számító ZDF médiavállalatnál dolgozó Sebastian Hotz – művésznevén El Hotzo – humorista, miután ízléstelen posztot tett közzé a Donald Trump elleni támadásról. Az Instagramon másfélmillió követővel rendelkező influenszer az X-en korábban azt írta, hogy hasonló csalódottságot érez a bérgyilkos elvétett lövése miatt, mint amikor lekéste az utolsó buszt.

A berlini lap egy másik cikke azt is felidézi, hogy nemrég a washingtoni ZDF stúdió vezetője, Elmar Theveßen Hitlerhez és Mussolinihez hasonlította Donald Trumpot. Mint írják, a német ARD, a ZDF és a Stern újságírói évek óta egyenlőségjelet tesznek Trump és a diktátorok közé, de az egyesült államokbeli baloldali szélsőséges műsorszolgáltatók és demokrata politikusok kórusa is már többször a meggyilkolását követelték. Most viszont az olvasók, nézők megelégelhetik ezeket a szélsőséges megnyilvánulásokat: a közszolgálati csatorna humoristájának lemondását követelő petíciót már közel kétezren aláírták a németeknél.

A Trump elleni gyilkossági kísérlet négy hónappal a Fehér Házi választások előtt érthető módon sokkot okozott Amerikában, ahol a közhangulat a tetőfokára hágott. Még a demokrata Joe Bidennel jó viszonyt ápoló Németországban is többen úgy vélekednek, hogy a támadás újabb ok a 81 éves elnök visszavonulására. A Stuttgarter Zeitung az utca embereinek véleménye alapján úgy fogalmaz: Biden hagyja el a pályát, és tegye lehetővé a generációváltást, mivel nyilvánvalóan nincs ereje ahhoz, hogy a gyűlölet légkörét a remény üzenetével ellensúlyozza az amerikaiak és partnereik számára.

Az USA-ban több republikánus és demokrata képviselő is határozottan bírálja a biztonsági erőket, előbbiek már bejelentették: a lehető leghamarabb tárgyalásra hívják Kimberly Cheatle titkosszolgálati igazgatót, valamint a belbiztonsági minisztérium és az FBI képviselőit. Szerintük óriási kérdés, hogy a merénylő hogyan tudott láthatóan észrevétlenül feljutni egy épület tetejére, és onnan lövéseket leadni. Nemcsak a politikusok, hanem a védelmi szakszolgálatok és a nyomozóhatóságok illetékesei is egymásnak mentek: az FBI egyik tisztviselője például újságíróknak azt mondta, hogy meglepő, hogy a gyanúsított több lövést is le tudott adni. Ezzel arra utalt, hogy komoly mulasztás történhetett a biztonsági intézkedéseknél és még kérdés, ez a kockázat fennáll-e. A szövetségi rendőrség egy másik képviselője viszont úgy nyilatkozott, hogy "Nincs ok azt hinni, hogy a fenyegetés továbbra is fennáll" – idézi a Berliner Morgenpost. Eközben az Oe24.at szerint Donald Trump közismert támogatója, a Tesla főnöke, Elon Musk is kiállt favoritja mellett, és a titkosszolgálat vezetőjének lemondását kérte.

Akadt olyan is, aki a Trump elleni akciót választási kampányfogásként használta fel rögtön a merényletet követően. Például az Egyesült Államok volt németországi nagykövete, Richard Grenell, aki ígéretes jelöltnek számít az amerikai külügyminiszteri posztra, ha Donald Trump megnyeri a november 5-i választást. Grennel az X-en szombat éjszaka azt posztolta, hogy „Donald Trump szó szerint egy golyót kapott érted. Ezért regisztrálj és szavazz erre az amerikai harcosra, ez a legkevesebb, amit tehetsz!” – amely kampányfogás ugyancsak megosztó volt a követők körében.

A közösségi médiában gyorsan terjedni kezdtek azok az összeesküvés-elméletek, amelyek szerint a Trump-kampány szervezhette meg az incidenst, hogy új irányba fordítsa a fej-fej melletti elnökválasztási kampányt. A „legelésző seb” Trump fülén legfeljebb légfegyvertől származhatott – idézi a Berliner Morgenpost többek véleményét az X-ről. Elméletüket azzal támasztják alá, hogy a felvételek szerint az elnökjelölt a lövést követően kifejezetten várakozásra utasította ügynökeit, majd demonstratívan ökölbe szorította a kezét a közönség és a televíziós kamerák irányába, azt kiáltva: Harc! Emellett a felvételeken többször is hallható Trump hangja, mielőtt leszállítják a színpadról, amint izgatottan mondja: "Hadd vegyem fel a cipőmet." – idézi a német napilap.

A Westdeutsche Allgemeine Zeitung ugyanakkor azt írja: ha Elon Musknak van még tisztessége, akkor azonnal blokkolja az X-en a gyors posztolások lehetőségét, hogy a jobb- és baloldaliak között ne terjedjen tovább a gyűlölet a rendkívül polarizált amerikai társadalomban, és a meggondolatlan, felfokozott hangulatú bejegyzések ne vezessenek megtorló akciókhoz.

Most már mindenkinek a politikában, a médiában és a társadalomban az a dolga, hogy vállalja a felelősséget, nehogy meggondolatlan kijelentésekkel tüzelje tovább a felháborító gépezetet – fogalmaznak.