Reakciók Trump elleni támadásra Magyarországról

Magyar politikusok is megszólaltak Donald Trump amerikai elnökjelölt elleni támadás kapcsán. Orbán Viktor és Szijjártó Péter imádkozik, Gyurcsány Ferenc és felesége gyógyulást kíván, míg Toroczkai László Trumpot igazi legendának nevezi.

Donald Trump amerikai elnökjelöltre, a volt elnökre rálőttek Pennsylvaniában egy szombati választási gyűlésen. Az esemény kapcsán több magyar politikus is reagált. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi médiában fejezte ki aggodalmát és támogatását, mondván: „Gondolataim és imáim Donald Trumppal vannak ezekben a sötét órákban”. Szijjártó Péter külügyminiszter szintén imádkozik az elnökjelöltért, és a világ durvaságát emelte ki egy rövid üzenetben.

Deutsch Tamás, Fidesz politikus, nem bonyolította túl a reakciót, egyszerűen megosztotta Szijjártó Péter bejegyzését.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc a gyűlölet szavainak veszélyeiről elmélkedett, és mielőbbi felépülést kívánt Trumpnak. "Hajlok arra, hogy csak a szerencsén, vagy a véletlenen múlik, hogy a gyűlölet szavai egyszer csak találnak-e valakit, aki végül a gyűlölet forrását vagy éppen tárgyát nem csak viszont-, vagy bemocskolni, hanem egyenesen megölni akarja, majd meg is próbálja" - írta bejegyzésében. Dobrev Klára, a DK elnöke és Gyurcsány Ferenc felesége, szintén gyógyulást kívánt az elnökjelöltnek, és részvétét fejezte ki a támadásban elhunyt néző családjának, miközben ő is a gyűlöletkeltés ellen szólalt fel.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke angol nyelvű bejegyzésében Trumpot, annak hibái ellenére is, igazi legendának nevezte, és reményét fejezte ki, hogy Trump a "mélyállam" erejét megpróbálja megtörni, amennyiben visszatér.

A támadás során Trump a fülén sérült meg, de már kiengedték a kórházból. A gyűlés egy résztvevője azonban életét vesztette, és a merénylőt is lelőtték, akit az FBI azóta már azonosított is.