Trump elleni támadás: Magyar politikusok és nemzetközi vezetők reakciói

Magyarország vezető politikusai, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, valamint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is reagáltak Donald Trump volt amerikai elnök elleni támadásra, amely nemzetközi szinten is nagy visszhangot kapott.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki Donald Trump közeli szövetségese és csütörtökön még látogatást is tett nála, éjjel fejezte ki támogatását és imáit a volt amerikai elnök felé, aki egy pennsylvaniai választási gyűlésen esett áldozatul egy lövöldözésnek szombaton. A támadás során Trump a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, de eszméleténél maradt, és testőrei gyorsan biztonságba helyezték. Trump szóvivője szerint a volt elnök jól van, a Secret Service pedig megerősítette, hogy az elnökjelöltet biztonságba helyezték. Orbán Viktor Twitter-üzenetében így fogalmazott: "Gondolataim és imáim az elnökkel vannak ezekben a sötét órákban" .

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is megszólalt az esemény kapcsán, kifejezve, hogy ő is imádkozik a volt amerikai elnökért, és megjegyezve, milyen durva világban élünk.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, vasárnap reggel Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait, hangsúlyozva, hogy a gyűlölet szavai könnyen találhatnak valakit, aki a gyűlölet forrását vagy tárgyát meg akarja ölni, majd tettekbe is átülteti ezt a szándékot. Gyurcsány az elnöknek mielőbbi felépülést kívánt.

A támadás után nem sokkal, Trump a Truth Social közösségi oldalon tett közzé egy bejegyzést, amelyben megerősítette, hogy a lövés a jobb fülét érte. A bejegyzésben részletesen leírta, hogy érezte a lövedék érintését, és hogy azonnal tudta, valami nincs rendben.

A világ vezetői is megdöbbenésüket és aggodalmukat fejezték ki a történtek kapcsán. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Sir Keir Starmer brit miniszterelnök, Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök és Javier Milei argentin elnök egyaránt elítélték a politikai erőszakot és gyors felépülést kívántak Trumpnak.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen mély megdöbbenését fejezte ki, és leszögezte, hogy a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és „politikai erőszakcselekménynek” nevezte azt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „megdöbbenéssel” értesült a történtekről és részvétét fejezte ki az áldozatoknak, Joe Biden amerikai elnök pedig köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért, és erőszakmentességet sürgetett. Barack Obama volt elnök is elítélte a politikai erőszakot, és megkönnyebbülését fejezte ki amiatt, hogy Trump nem sérült meg komolyan.

Robert Fico szlovák miniszterelnök, Keir Starmer brit miniszertelnök, Elon Musk Tesla-vezér, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszertelnök és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök is elítélték a történteket és támogatásukról biztosították Trumpot. Narendra Modi indiai miniszterelnök Trumpot barátjának nevezte, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki, határozottan elítélve az incidenst.

Már az első hírek is arról szóltak, hogy a támadás során legalább két ember meghalt, a támadót pedig a titkosszolgálat emberei lelőtték. Időközben Trump már elhagyhatta a kórházat, és Joe Bidennel is beszélt telefonon. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után “rosszul érezte magát”, és hangsúlyozta, hogy a politikai erőszak soha nem elfogadható.

A merénylőt, egy 20 éves pennsylvaniai férfit, Thomas Matthew Crooksot, a helyszínen lelőtték, és az FBI már azonosította.

Oroszország is elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára. Peszkov szerint az elnökválasztási küzdelem alatt világossá vált, hogy Trump élete veszélyben forog, és bár nem hiszik, hogy az elnökjelölt likvidálására tett kísérletet a jelenlegi hatóságok szervezték meg, a történteket az a légkör idézte elő, amelyet ez a kormányzat teremtett a politikai küzdelem alatt. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint az Egyesült Államokban „az elnök elleni merényletkísérlet sajnos olyan hagyomány, amely kezd normává válni”.